Fakta: Läget i opinionen

I Daily Telegraph/ORB:s sista opinionsmätning inför folkomröstningen har stanna-sidan växt 5 procentenheter till 53 procent, mot brexit-förespråkarnas 46.

I stort sett identiska resultat ger en mätning från Natcen, medan The Times/Yougov visar på två procentenheters övertag för lämna-sidan, enligt Reuters.

I Financial Times sammanvägning av olika mätningar var det på tisdagen oavgjort, med 44 procent för och 44 emot ett utträde.

– Det verkar som att de som spelar på de här marknaderna tror att stanna-sidan är lite underskattad i opinionsundersökningarna. När lämna-sidan ledde så var oddsen ganska jämna. Men när det är lika i mätningarna så talar oddsen för stanna-sidan, säger Anders Sundell, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Högre odds för lämna

Trots det jämna läget i opinionsmätningarna anger vadslagningsbyråerna en sannolikhet på runt 75 procent för att Storbritannien är kvar i EU. Det innebär fyra gånger pengarna för den som satsar på ett utträde, jämfört med runt 1,3 gånger pengarna för den som satsar pengar på ett fortsatt EU-medlemskap.

Vilket är helt logiskt, enligt Anders Sundell, eftersom opinionsmätningar och vadslagningsbyråernas procentsatser anger helt olika saker. En statistiskt säkerställt ledning med ett par procent i opinionen kan till exempel resultera i en sannolikhet på nästan 100 procent för ett visst valresultat.

Brexit-sidan överskattad

– Opinionsundersökningar bygger på vad man frågar folk. Oddsen inkorporerar information från opinionsmätningar och från andra håll. Man kan se dem som opinionsmätningar med extra information.

Inför det senaste parlamentsvalet i Storbritannien lyckades varken vadslagningsbyråerna eller opinionsmätningarna förutspå de konservativas majoritetsvinst, men vadslagningsbyråerna låg närmre sanningen, skriver The Guardian.

– Jag skulle tro att opinionsmätningarna är mer träffsäkra än inför valet, men att det kan finnas en överskattning av brexit-sidan, säger Anders Sundell.