Fakta: Elfenbenskusten

Elfenbenskusten har tidigare setts som Västafrikas stormakt och ligger centralt placerat i regionen, mellan Liberia och Guinea i väster, Mali och Burkina Faso i norr, och Ghana i öster. Atlanthamnarna i söder är viktiga transportnav för hela regionen.

Befolkningen uppgår till drygt 20 miljoner. Yamoussoukro är formell huvudstad, men Abidjan är den i särklass största och viktigaste staden.

Det västafrikanska landet har tidigare hyllats för sin stabilitet, men ett väpnat uppror 2002 splittrade nationen i två delar.

Vid presidentvalet 2010 slets landet återigen isär av en väpnad maktkamp mellan presidentkandidaterna. Under konflikten flydde en miljon ivorianer från sina hem och 150  000 tog sig till grannlandet Liberia.

Landet leds av president Alassane Ouattara.

Källa: BBC

Stigande temperaturer hade lockat mängder av söndagslediga besökare till stränderna i Grand-Bassam när den militanta extremiströrelsen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) gick till attack mot tre hotell.

– De dödade ett barn, trots att han gick ner på knä och bad för sitt liv, berättar ett vittne för BBC.

Bland de döda finns utländska medborgare från Burkina Faso, Kamerun, Tyskland och Mali, enligt nyhetsbyrån Reuters. Fyra av dödsoffren var från Frankrike, enligt det franska presidentkansliet.

Dådet var den tredje större attacken som genomförts av militanta islamister i Västafrika sedan i november, men den första som drabbat Elfenbenskusten. Oron växer nu för en våldskampanj som expanderar utanför de militanta gruppernas traditionella verksamhetsområden i Sahara och Sahelregionen.

Enligt Robert Besseling på underrättelseföretaget Exx Africa borde inte attacken ha kommit som en överraskning.

– Elfenbenskusten har under minst ett år fått varningar från den franska underättelsetjänsten om att islamister planerade att slå till mot större städer, säger han till nyhetsbyrån AFP.