Fakta: Folkomröstningen i Colombia

"Stödjer du det slutliga avtalet om ett stopp för konflikten och byggandet av en stabil och hållbar fred?" Så lyder frågan som de röstande har att svara "ja" eller "nej" på i folkomröstningen den 2 oktober.

Nästan 35 miljoner colombianer, varav drygt 18 miljoner kvinnor och knappt 17 miljoner män, har möjlighet att rösta.

För att avtalet ska bli giltigt och fredsprocessen kunna inledas måste minst 13 procent av de röstberättigade rösta ja och deras röster vara fler än antalet nej-röster.

Motståndarna hävdar att ett nej möjliggör nya förhandlingar där avtalet kan förbättras, medan ja-sidan varnar för att det kan innebära att freden raseras.

Enligt två opinionsmätningar från Datexco och Ipsos, publicerade på måndagen, leder ja-sidan med en marginal på omkring 20 procentenheter. Nej-sidan låg i båda mätningarna på omkring 35 procent.

Källa: Colombias valmyndighet, AFP

Fakta: Fredsavtalet

Huvudpunkterna i fredsavtalet mellan Farc-gerillan och regeringen:

Vapenvila och nedrustning: Avtal om detta slöts i juni. Farc ska flytta sina omkring 7 000 soldater till nedrustningsläger inrättade av FN.

Rättvisa för offer: Brott som begåtts under konflikten ska tas upp i specialdomstolar. Amnesti beviljas för lindrigare brott, men inte för massakrer, våldtäkt och tortyr.

Droghandel: 2014 gick Farc med på att stoppa narkotikaframställning i områden under deras kontroll. Regeringen lovade att hjälpa jordbrukare att försörja sig på lagliga grödor.

Rebeller i politiken: Farc blir nu ett politiskt parti och får tio platser i kongressen.

Jordreform: 2013 undertecknades ett avtal om att tillhandahålla mark, lån och bastjänster till den fattiga landsbygdsbefolkningen.

"Fred, efter 276 162 dödsoffer".

De historiska orden som prydde framsidan av Colombias största dagstidning El Tiempo i måndags var med nödvändighet inbäddade i svarta sorgestråk. Efter drygt fem årtionden av krigstillstånd ser många colombianer med återhållet hopp på det underskrivna fredsavtalet.

Det vilar någonting lätt overkligt över de 297 sidorna. Plötsligt ska till synes eviga dödsfiender begrava stridsyxan, grogrunderna till den komplexa konflikten åtgärdas och de djupa såren i det colombianska samhället läkas, genom försoning och förlåtelse. Den marxistiska gerilla som varit statens svurna fiende sedan 1964 ska lämna över vapnen och bilda politiskt parti.

Men innan den svåra processen kan påbörjas måste avtalet godkännas i söndagens folkomröstning.

Kluvet land

President Juan Manuel Santos hoppas att måndagens ceremoni i Cartagena gett en avgörande skjuts åt ja-sidan, som leder i opinionsmätningarna. Men samtidigt som han skakade hand med Farcledaren TimoleónJiménez ledde expresidenten Álvaro Uribe – som under sin tid vid makten bedrev ett oförsonligt krig mot gerillan – trotsigt en manifestation mot fredsavtalet.

Det är ett polariserat Colombia som går till valurnorna.

– Jag känner folk som sagt upp vänskapen på grund av det här. På ena sidan finns den här hårdföra katolska högern som vägrar kompromissa, medan många på ja-sidan kallar alla som röstar nej för idioter, säger den 38-åriga Bogotábon Mauricio Irrigarte över telefon till TT.

Själv har han bestämt sig för att rösta ja.

– Jag kan förstå de som vill rösta nej, avtalet är inte perfekt. Men vi kan inte stoppa kriget genom att kräva blod för gammalt blod, vi måste komma vidare.

Vill omförhandla

Nej-sidan anser att oacceptabla eftergifter gjorts åt Farcrebellerna – framför allt att de som begått mindre allvarliga brott under konflikten ska ges amnesti, medan de som erkänner brott mot mänskligheten, exempelvis massakrer eller tortyr, kan slippa fängelse men dömas till mångårig samhällstjänst.

Kritikerna anser att det är orimligt att en grupp som varit stämplad som terrorister nu välkomnas in i det politiska systemet.

Nej-sidan samlar också ekonomiska intressen som vill stoppa de reformer som regeringen åtar sig för att förbättra villkoren på den fattiga landsbygden.

– Det handlar om en mäktig grupp, med jordägare och deras organisationer, som utmålar det här som rena kommunismen, säger Anders Rudqvist, sociolog och mångårig Colombiakännare.

Krokig stig

Han anser att problemet tvärtom är att reformerna inte på riktigt tar itu med det starkt koncentrerade markägandet, som lämnar många på landsbygden utan försörjningsmöjligheter – en av rötterna till konflikten.

Om colombianerna ger grönt ljus på söndag väntar flera stora utmaningar för en, som det heter i avtalet, "stabil och hållbar" fred. Ett omedelbart hot är att andra väpnade grupper och droghandelsgäng ska etablera sig i tidigare Farckontrollerade områden. Ett långsiktigt hot är att korruptionen ska mala sönder de förändringar som krävs.

Mauricio Irrigarte är ändå hoppfull.

– Jag tror att avtalet kommer vid den här tidpunkten eftersom vi nu till slut faktiskt är redo för fred.