Miljoner potentiella väljare tittar på debatten och temat denna gång är frågor som många tycker en hel del om – nämligen pengar och skatter.

Det är tv-bolaget CNBC som är värd och debatten som hålls i Boulder i Colorado är döpt till "Dina pengar – din röst".

Timid kirurg

Att pengar är temat skulle kunna gynna fastighetsmiljardären Donald Trump som fram till alldeles nyligen helt dominerade det republikanska startfältet. Men enligt de senaste opinionsundersökningarna ska Trump – till sin egen stora förvåning – ha sprungits om av den timide och mycket konservative tidigare kirurgen Ben Carson. De bådas personligheter är mycket olika, men Trump och Carson förenas av att de står utanför det politiska etablissemanget. Något som tycks tilltala många republikanska väljare.

"Nu eller aldrig"

En som i allra högsta grad tillhör det politiska etablissemanget är den förre Floridaguvernören Jeb Bush – son respektive bror till två tidigare amerikanska presidenter. Innan aspiranternas kampanj drog igång tippades han allmänt bli republikanernas kandidat till nästa års amerikanska presidentval, men hittills har Bush gjort klent ifrån sig – och många bedömare tror att det är nu eller aldrig för Bush i nattens debatt.