Det är en gammal sanning att mammas köttbullar smakar bäst. Men vems mamma lagar köttbullarna rätt? Snart får frågan kanske ett svar. På uppdrag av utrikesdepartementet har Svenska institutet och ­Restaurangakademien tagit fram Sveriges första officiella kokbok.
– Ja, det kan man säga, säger handelsminister Ewa Björling som själv bidragit med en rad recept.

Det är inget praktverk som kan ge klassikern ”Vår kokbok” en match i julhandeln, utan en samling recept på engelska som läggs ut på nätet under rubriken ”Swedish food”. Som ett led i kampanjen ”Sverige – det nya matlandet”.

Hur tillagar man då statligt sanktionerade köttbullar på rätt sätt?
– Det tror jag aldrig någon kommer att kunna ­säga. Finessen med matlagning är att den utgår från matlagarens perspektiv. Jag är uppvuxen med fläskköttbullar, men i Stockholmsregionen är det nötfärs som gäller. Men en köttbulle är egentligen ­inte ens svensk, utan turkisk, säger stjärnkocken Paul Svensson.

Kökets motsvarighet till Svensk författningssamling uppdateras var tredje dag.