Det terrormisstänkte ska ha kommit till Sverige som flykting. André Ahlard, enhetschef vid Migrationsverket i Skellefteå, bekräftar för Expressen att mannen vistats i Sverige sedan september som asylsökande.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill inte närmare kommentera att den terrormisstänkte greps på ett asylboende. Men det behövs ökad kontroll av vilka personer som hamnar på asylboenden i Sverige, anser han.

– Vi kommer att få överväga att göra mer, och det får då göras i samarbete med de övriga partierna som står bakom migrationsöverenskommelsen, säger Johansson.

Ökad kontroll

Det blir något som de som bor på asylboenden kommer att märka.

– De kommer nog att få uppleva en ökad kontroll och ökad polisiär närvaro i vissa fall, för det är klart att vi måste skärpa vår vaksamhet överallt i den här situationen.

Migrationsverket vill inte uttala sig om huruvida det finns en risk att misstänkta terrorister gömmer sig bland flyktingar.

– Det är bara ren spekulation. Vi har ett stärkt samarbete som fungerar väldigt bra med Säkerhetspolisen just med syftet att kunna identifiera och kunna agera mot personer som inte bör beviljas asyl, säger presschef Fredrik Bengtsson.

Hittills i år har verket lämnat 300–350 ärenden till Säpo där personer som ansökt om uppehållstillstånd misstänktes kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det är en trefaldig ökning jämfört med i fjol.

Vill agera nu

TT: Vilken koll har ni på vilka som rör sig på era boenden?

– Att ha en vän på besök eller liknande är naturligtvis tillåtet. Men man kan inte låta andra flytta in i verkets boenden utan de är avsedda för de asylsökande som anvisats dit, säger Fredrik Bengtsson.

Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson håller med Morgan Johansson men är kritisk till att det inte händer något.

– Vi delar bilden att vi måste minska söktrycket. Det är därför vi sagt att man ska neka inresa för personer som kommer från Europa. Det räcker inte med att säga att situationen är ohållbar, man måste agera också, säger hon till TT.