Fakta: Fikru Maru

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister. Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.

Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

Enligt uppgifter till TT ska den etiopiska ambassadören i Sverige ha kallats upp till utrikesdepartementet för att adressera den kritiska situationen för läkaren Fikru Maru.

UD bekräftar informationen.

– Ambassadören har kallats upp vid två tillfällen, dels i måndags och dels igår torsdag. Syftet var för att framföra det stora behovet av att Fikru Maru ska erbjudas den vård han behöver med tanke på hans hälsa – vård som inte kan fås i Etiopien – samt vikten av att rättsprocessen fullföljs skyndsamt, säger Karin Nylund, presskommunikatör vid Utrikesdepartementet, till TT.

Träffade premiärminister

Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som utrikesminister Margot Wallström (S) har också varit aktiva de senaste dagarna för att sätta press på Etiopien.

Löfven framförde Sveriges begäran direkt till Etiopiens premiärminister i samband med att han närvarade vid Israels expresident Shimon Peres begravning i Jerusalem på fredagen. Margot Wallström har vid flera tillfällen de senaste veckorna varit i kontakt med sin etiopiska kollega och framfört sin oro, enligt UD.

– Mot bakgrund av hans humanitära situation krävs det att han får den här vården så snart som möjligt, säger Karin Nylund.

Dom sköts upp igen

Maru, som har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, flyttades i mitten av september från säkerhetsfängelset utanför huvudstaden Addis Abeba för att vårdas på sjukhus för en kollapsad lunga. Under torsdagen kom besked om att domen skjuts upp igen, till den 6 oktober.

Fikru Marus advokat Hans Bagner kallar uppgifterna om de svenska ansträngningarna hoppingivande.

– Det är det mest konkreta vi har hört under den här långa och pinsamma perioden. Det verkar som att man har försökt göra det vi hoppats på, nämligen se till att det blir möten på hög nivå, säger han.

TT har sökt statsminister Stefan Löfven som inte varit tillgänglig för en kommentar.