Fakta: En tunn skiva

Vintergatan är det ljusa band som kan ses sträcka sig över stjärnhimlen mörka och klara nätter. I modern mening är Vintergatan ett stjärnsystem, en galax, som består av hundratals miljarder stjärnor och där vår eget solsystem ingår.

De flesta stjärnorna i Vintergatan är fördelade i en tunn skiva som har en diskusliknande form. Eftersom även solsystemet befinner sig i denna skiva, halvvägs mellan dess centrum och dess kant, framträder dessa stjärnor som ett diffust band över himlen.

Under flera år har den europeiska rymdorganisationen ESO och dess Vista-teleskop i Chile kartlagt de centrala delarna av vår egen galax Vintergatan.

Till sin förvåning har astronomerna nu upptäckt en helt ny del av Vintergatan.

– Mätningarna har avslöjat både något som är nytt och – med astronomiska mått mätt – mycket ungt, säger Istvan Dékány, en av forskarna bakom studien.

Som en spiral

Stjärnorna i Vintergatan är fördelade i ett spiralliknande mönster med en tydlig mitt, en central "bula" som består av en stor anhopning av gamla stjärnor.

Forskarna har nu granskat denna bula med hjälp av infrarött ljus och upptäckt en tunn skiva av unga stjärnor som sträcker sig över galaxens centrala delar, ett område som fram till nu undgått upptäckt tack vare att det ligger dolt bakom tjocka moln av stoft.

Forskarna kartlade så kallade cepheider. Det är en typ av variabla stjärnor som utvidgar och drar ihop sig med jämna mellanrum. En komplett cykel kan ta allt från några dagar till flera månader, men under tiden varierar deras ljusstyrka. Och beroende på hur stjärnorna pulserar kan forskarna beräkna avståndet till dem och, i vissa fall, även deras ålder.

Nygammal

Forskarna hittade flera hundra nya cepheider, var av 35 "bara" var cirka 100 miljoner år gamla.

– Den yngsta kan till och med vara så lite som 25 miljoner år gammal, säger Dante Minniti, astronom vid Andrés Bello-universitetet i Santiago, Chile, en av forskarna bakom studien.

Upptäckten, som presenteras i Astrophysical Journal Letters, ger forskarna klara bevis för att det har funnits en kontinuerlig tillförsel av nybildade stjärnor i Vintergatans mitt, något som man tidigare inte trodde.