Röda korset öppnade i dag en telefonlinje mot våldsbejakande extremism dit den som är orolig över att någon är på väg att radikaliseras kan vända sig. Linjen öppnar på initiativ av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, som också skjuter till pengar.

Mer resurser

Men ännu mer förebyggande resurser krävs säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset som tidigare drev en liknande telefonlinje men tvingades lägga ned på grund av resursbrist

– Jag är orolig för att händelserna i Paris kommer att leda till ökad polarisering över huvud taget, säger vd Johan Oljeqvist till TT.

Dådet kan utnyttjas av såväl högerextrema, flyktingfientliga grupper som av islamister, befarar han.

Det förebyggande arbetet som hittills gjorts i Sverige tycks börja ge visst resultat, anser en del. Myndigheter, organisationer, församlingar och skolor börjar lära sig.

– Mitt intryck är att resandet till IS har minskat, vilket dock inte betyder att radikaliseringen har minskat, säger den svensk-syriske oppositionelle aktivisten Yasir al-Sayed Issa, som jobbar med förebyggande arbete.

Större miljö

Enligt Säpo har den våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige blivit betydligt större jämfört med för fem år sedan och deras uppfattning är att resandet för att strida för IS fortsätter.

"Vi ser inte att resandet avtar utan det fortsätter i samma omfång som tidigare. Hittills har 286 män och kvinnor rest till Syrien och Irak sedan resandet tilltog 2012-2013", skriver Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo i ett svar till TT.