Fakta: Tågolyckor i Tyskland

Tågolyckan i Offenbach: Den senaste dödliga tågolyckan i Tyskland inträffade i april 2012. Tre personer dödades och 13 skadades allvarligt efter att två tåg krockat.

Järnvägsolyckan i Eschede: Den dödligaste olyckan i Tysklands moderna historia inträffade den 3 juni 1998 i närheten av staden Eschede. Ett persontåg med 287 resenärer spårade ur och 101 personer förlorade livet.

Transrapidolyckan i Lathen: Inträffade den 22 september 2006 utanför staden Lathen. 23 personer dödades och elva personer skadades allvarligt efter att ett höghastighetståg kolliderat på med en servicevagn.

Olyckan i rusningstid på tisdagsmorgonen orsakade ett massivt räddningspådrag. De båda tågen krockade i svår och skogsbeväxt terräng, med en brant på ena sidan och ett vattendrag på den andra. Helikoptrar fick användas för att transportera skadade till sjukhus.

Minst två vagnar från det ena tåget välte medan loket på det andra krossades i olyckan som inträffade i närheten av staden Bad Aibling, sex mil sydost om München i delstaten Bayern.

Blå, gula och silvriga vrakdelar låg utspridda runt kollisionsplatsen, som enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann var extremt svåråtkomlig för räddningstjänsten.

Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan.

Automatiska bromssystem

– Tågen var schemalagda att passera varandra på ett annat ställe. Varför de inte gjorde det måste vi undersöka. Vi måste se till så att sådana här olyckor inte sker igen, sade Joachim Herrmann på en presskonferens.

Enligt Tysklands transportminister, Alexander Dobrindt, var såväl tågen som sträckan utrustad med automatiska bromssystem, som infördes efter en svår tågolycka nära Magdeburg 2011, när en lokförare körde förbi två stoppsignaler.

Enligt Dobrindt måste de båda tågen ha färdats i hög hastighet och in i en kurva, varför de förmodligen inte såg vad som höll på att hända.

– Det är en av de värsta olyckorna vi sett på senare år, säger Dobrint.

Förbundskansler Angela Merkel uttryckte sin bestörtning över olyckan i ett uttalande, och lade till att hon "utgår från att myndigheterna gör all de kan för att ta reda på" hur den kunnat inträffa.

Helgdag räddade många

Hundratals räddningsarbetare sökte under förmiddagen efter passagerare som fastnat i tågvraken. Det var först oklart hur många människor som befann sig ombord, senare blev det klart att det bara rörde sig om 150 passagerare, eftersom tyskarna firade sin motsvarighet till fettisdagen.

– Hade det varit en normal veckodag hade antal drabbade varit mycket högre, sade Robert Kopp, polischef i Bayern, under presskonferensen.

Den hittills värsta tågolyckan i Tyskland i efterkrigstid inträffade 1998 nära Eschede i norr, då 101 personer dog.