Fakta: Fiji

Fiji är en östat som ligger i sydvästra Stilla havet i gränsområdet mellan Melanesien och Polynesien.

Fiji består av mer än 800 öar, ett hundratal av dem är bebodda.

De fyra huvudöarna är Viti Levu, Vanua Levu, Taveuni och Kandavu. Huvudstaden Suva ligger på ön Viti Levu.

Källa: Ne.se

Tidigt på söndagen hade vinden i Fijis huvudstad Suva mojnat och orkanvarningen tagits bort. Men omfattningen av skadorna i den lilla önationen var fortfarande oklara.

– Vinden var väldigt kraftig i går kväll, men nu är det helt stilla. Men det är de västra och norra delarna av Fiji som har drabbats hårdast, säger Navinesh Kumar, kommunikationsansvarig vid Röda korsets och Röda halvmånens internationella federation (IFRC), till TT.

Vägar blockerade

Navinesh Kumar befinner sig i Suva men har inte sett några rapporter om saknade eller döda i spåren av Winston ännu. Men kommunikationerna har lamslagits av ovädret.

– De flesta vägar är blockerade. Många vägar är täckta av lera, men vi hoppas på mer information senare under dagen.

Lokala medier beskriver stor materiell förödelse, som nedblåsta träd och bortblåsta tak, i Winstons spår. Enligt en medieuppgift dödades en man när hans hus kollapsade i byn Navaga, där omkring 50 hus ska ha förstörts.

Premiärminister Voreqe Bainimarama har vädjat till landets invånare att ta hand om varandra.

– Som nation står vi inför en mycket allvarlig situation, vi måste hålla ihop och se efter varandra, sade Bainimarama innan orkanen drog in.

Många evakuerade

Enligt lokala vädermyndigheter hade Winston, innan ovädret nådde Fifi, en vindhastighet på över 60 meter per sekund.

Över 700 evakueringscenter har öppnats i landet och flera flygbolag har ställt in alla flygningar till Fiji, ett populärt resmål för bland annat australier och nyzeeländare.