Fakta: Tidigare attacker i Pakistan

Några av de senaste attackerna i Pakistan:

20 december 2015:

En talibansk självmordsbombare dödar 26 personer i Mardan i nordvästra Pakistan.

13 december 2015:

En bomb på en marknad i ett område med många shiamuslimer i ett stamområde i nordvästra Pakistan dödar minst 23 personer.

23 oktober 2015:

En bomb som riktas mot shiamuslimer i Jacobabad i södra Pakistan dödar 24 personer.

18 september 2015:

De pakistanska talibanerna angriper en flygbas nära Peshawar och dödar 29 personer, de flesta militärer.

13 maj 2015:

Beväpnade män öppnar eld mot shiamuslimer i en buss och dödar 43.

Fakta: 150 dödade i tidigare skolattack

Omkring 150 människor dödades när talibanrörelsen TTP stormade Army Public School i Peshawar i december 2014. Minst 134 av dödsoffren var barn.

Attacken har beskrivits som det dödligaste terrordådet i Pakistans historia. Skolmassakern ledde till att ett sex år gammalt förbud mot verkställande av dödsstraff hävdes. I slutet av förra året hängdes fyra personer som var inblandade i dådet.

Fakta: Talibanerna i Pakistan

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan.

TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan och säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med en extrem tolkning av islamisk lag.

De fyra attentatsmännen tog skydd av den tjocka dimman som låg över Bacha Khan-universitetet i Charsadda på onsdagsförmiddagen. Männen öppnade eld mot studenter, lärare och personal. Tre timmar senare – efter att säkerhetsstyrkorna gått till motanfall – dödades angriparna och attacken var över.

Uppgifterna om antalet döda går isär. Nyhetsbyrån Reuters citerar en talesperson för räddningstjänsten som säger att minst 19 dödades, och nyhetsbyrån AFP hänvisar till en polischef som nämner 21 dödsoffer.

En av studenterna säger till den pakistanska tidningen Express Tribune att männen tog sig in genom en sidoentré i närheten av studenthemmen och öppnade eld urskiljningslöst. Andra studenter hyllar en av lärarna som försökte avvärja attacken med hjälp av en pistol, men som träffades av attentatsmännens kulor efter en kort eldstrid.

Oklart ansvar

– De flesta studenter och personal befann sig i klassrummen när skottlossningen inleddes, sade engelskläraren Shabir Khan till Reuters.

En befälhavare inom den pakistanska talibanrörelsen TTP sade i en intervju med AFP att de tar på sig dådet. Men kort därefter uppgav rörelsens officielle talesperson Muhammad Khorasani att TTP inte ligger bakom attacken, som han beskriver som "icke-islamisk".

"Vi betraktar ungdomarna som studerar vid icke-militära institutioner som byggare av vårt framtida land", skriver Khorasani i ett uttalande, som Reuters hänvisar till.

Möjlig dimridå

De motsägelsefulla uppgifterna kan vara ett försök att skapa förvirring kring ansvarsfrågan för att undvika en hämndattack, även om det är omöjligt att säkert veta, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Attentatet riskerar att förskjuta mer makt från regeringen till militären, som genomfört en offensiv mot talibanerna under de senaste åren, säger han till TT.

– Man pratar nu om att det finns två parallella regimer i Pakistan. Vid militärkupper i Pakistan anges alltid två skäl, antingen att korruptionen har skenat eller att regeringen inte klarar av att upprätthålla säkerheten.