Fakta: Hurghada

Hurghada är en turistort i vid Röda havet, cirka 45 mil sydost om Kairo, med cirka 223 000 invånare.

Orten är populärt bland sportdykare, främst tack vare rikt djur- och växtliv. I närheten ligger ett 20-tal korallöar.

Minst tre svenska charterbolag arrangerar resor till Hurghada.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Andra terrordåd i Egypten

1 mars 2015: Två personer dödas när en bomb briserar i turistorten Aswan.

13 september 2015: Tolv personer, varav åtta mexikanska turister, skjuts ihjäl i ett ökenområde. Deras fordon blev av misstag måltavlor under en polis- och militärinsats mot terrorister nära oasen al-Bahriya.

31 oktober 2015: 224 personer dör när ett ryskt flygplan kraschar i Sinai-öknen. Ryska utredare slår fast att det rör sig om ett terrordåd, medan deras egyptiska kolleger inte hittar något som indikerar att kraschen orsakats av något brott.

7 januari 2016: Två män skjuter mot turister utanför ett hotell i huvudstaden Kairo. Ingen dödas.

Hotellen i Hurghada har förstärkt säkerheten och placerat ut säkerhetsvakter efter attacken i går mot hotellet Bella Vista. Myndigheterna håller på att utreda dådet, men motivet är fortfarande oklart.

De två gärningsmännen uppträdde "amatörmässigt", enligt Egyptens turismminister Hisham Zazou.

– Om någon vill påstå att det här utförts av någon terroristgrupp, så är det lite amatörmässigt för det, konstaterar ministern i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

– De använde bara knivar. Om någon verkligen skulle vilja skapa en fruktansvärd situation så skulle han inte använda kniv.

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College, är det för tidigt att uttala sig om exempelvis den extrema jihadistgruppen Islamiska Staten (IS) ligger bakom attacken, men han säger:

– Jag tror att trycket mot länder i Nordafrika kommer att öka. Tusentals frivilliga har rest från Nordafrika för att slåss för IS i Syrien och Irak, och när de återvänder till sina hemländer, vilket det finns indikationer på, kan de föra kampen vidare där.

Vägspärrar och poliser

Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada på semester. Under morgonen besökte han hotellet Bella Vista tillsammans med sin sambo och beskriver en markant höjning av säkerhetsnivån.

– Det var en tryckt stämning och alla möjliga poliser var där, säger han till TT.

– Det är vägspärrar och på väg tillbaka till vårt hotell var det som en amerikansk film. De kontrollerade vilka som är i bilen och kollade under bilen med speglar.

Enligt honom säger hotellpersonal och polis att det rör sig om vanlig brottslighet.

– De hävdar att medierna blåser upp det till ett terrorattentat.

Lagerbäck berättar att Fritidsresors representant på deras hotell beskrivit händelsen som "ett rånförsök som gick fel".

Mathias Bergendahl, informationschef vid Fritidsresor, beklagar det.

– Det är i så fall olyckligt eftersom vi inte vill spekulera.

Oroliga anhöriga

Egyptens inrikesdepartement uppger att en av angriparna dödats av säkerhetsstyrkor medan den andre greps. Tre utländska turister skadades, en 27-årig svensk och två 72-åriga österrikare.

Svenska utrikesdepartementet har fått många samtal från personer som är oroliga för anhöriga som befinner sig i Egypten.

– Vi arbetar med att stå i kontakt med lokala myndigheter för att få en så tydig bild som möjligt, säger Joakim Edvardsson Reimar vid UD:s presstjänst.

UD har inte ändrat sina rekommendationer för resor i regionen

Researrangören Apollo har 90 gäster på hotellet Bella Vista. Av dem vill ett tjugotal personer, varav fem svenskar, avbryta sin semester och åka hem i förtid.

– Vi arbetar löpande med att hitta olika alternativ att ta sig hem så fort som möjligt, säger Peter Browall, Sverigechef vid Apollo.

För dem som har bokat en resa till Egypten erbjuder Apollo fri ombokning. Ving erbjuder fri ombokning för dem som ska resa till Hurghada de kommande två veckorna.