Förre diktatorn Muammar Gaddafis son, Saif al-Islam, har beviljats amnesti i Libyen, rapporterar flera medier. Men det förnekas av libyska armékällor.

Saif al-Islam dömdes till döden av en domstol i Tripoli i juli förra året. Enligt hans advokat släpptes han i april efter ett beslut av den internationellt erkända regimen. Men det förnekas av en militär källa i staden Zintan, där den 44-årige Saif al-Islam suttit i husarrest i fem år, skriver Reuters.

Saif al-Islam, som länge sågs som en reformvänlig efterträdare till sin far, är efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han stod på sin fars sida under det åtta månader långa inbördeskriget 2011 och togs tillfånga i öknen i Sahara när han försökte fly till Niger.

Med en doktorsexamen från London School of Economics var Saif al-Islam väl etablerad i London när upproret bröt ut i hans hemland. Han återvände då till Libyen och ska ha medverkat i regimens försök att krossa demonstranternas krav på demokrati.