Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att den forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

Libyens internationellt erkända regering som valdes 2012 har aldrig haft kontroll över hela landet. Den flydde från Tripoli till landets östra delar under 2014 när beväpnade islamistgrupper tog kontroll över huvudstaden och installerade sitt eget styre.

Det säkerhetsvakuum som uppstått har även utnyttjats av terrorrörelsen Islamiska staten (IS) som etablerat sig i landet.

I december 2015 nåddes en överenskommelse om maktdelning där en ny enhetsregering ska ta över och de två rivaliserande styrena ska bilda varsin kammare i ett nytt parlament.

Planen har mött motstånd från hökar i båda lägren och hindrats av oenighet kring frågor som hur maktbalansen ska se ut mellan olika regioner.

I ett uttalande uppgav först det islamistledda styret i huvudstaden Tripoli att det avgått för landets bästa. Makten uppgavs ha överlämnats till den FN-stödda regeringen "för att förhindra blodutgjutelse och splittring".

Men sedan manade det islamistledda styrets ledare Khalifa Ghweil alla egna ministrar att inte avgå, och hotade att åtala alla som gör det.

Det är oklart vad omvändelsen beror på, men enhetsregeringen möter också fortsatt motstånd från den regering som styr de östra delen av landet, från staden Tobruk.

FN-sändebudet Martin Kobler skrev på Twitter efter ett besök i huvudstaden, som han tidigare vägrats tillträde till:

"Överväldigad av det varma välkomnande jag fick under resan i Tripoli. Människor vill ha fred, välstånd och att ambassaderna ska återvända".

Libyen har kastats in i kaos och laglöshet efter att forne diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011.

I slutet av mars kom delar av den internationellt erkända regeringen, däribland premiärminister Fayez el-Sarraj tillbaka till Tripoli, och den försöker nu konsolidera makt i landet.