Fakta: Detta har hänt

I mars 2015 hittades två män och en kvinna ihjälskjutna i Uddevalla. Dagen efter greps bröderna Mark och Martin Saliba misstänkta för morden. I oktober dömdes Mark Saliba av tingsrätten till livstids fängelse medan brodern friades.

Fallet överklagades till hovrätten men när förhandlingarna avslutades i januari i år saknades Martin Saliba som uppgavs vara sjuk. Hovrätten ansåg att Martin Saliba skulle häktas på sannolika skäl men eftersom han hade försvunnit från Sverige blev han internationellt efterlyst.

Den 29 januari dömdes båda bröderna till livstids fängelse för trippelmorden. I september begärdes Saliba utlämnad från Libanon dit han flytt. UD bekräftade i onsdags att en 25-årig man som efterlysts internationellt på svensk begäran gripits i Libanon. Enligt flera uppgifter ska det handla om Martin Saliba.

– Vi har ett pågående ärende. Exakt vad som händer kan vi inte gå in på, säger Pontus Bergsten vid justitiedepartementet.

Men det handlar enligt UD:s presstjänst om en man i 25-årsåldern som är internationellt efterlyst på svensk begäran. Enligt GT/Expressen uppger en person inom den libanesiska polisen att Saliba gripits på begäran av Interpol och just nu sitter fängslad på en polisstation. Inom kort ska en domstol avgöra om han ska släppas eller utlämnas, enligt uppgiftslämnaren.

Tidigare i somras meddelade polisen att libanesiska myndigheter inte hade för avsikt att lämna ut Saliba.

Inget utlämningsavtal

– Det finns inget utlämningsavtal med Libanon. I ett sådant läge är det upp till de inblandade ländernas goda villa, säger Pontus Bergsten, ämnessakkunnig på justitiedepartementets enhet för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete, till TT.

Kriminalvården har begärt att den gripne mannen ska utlämnas. Men eftersom det handlar om ett land utanför EU är också justitiedepartementet och ländernas ambassader inblandade.

– Man samlar ihop de uppgifter som finns i ärendet, vilket brott det handlar om, hur domen ser ut och sådana saker. Hur långt det kommit i processen i det här enskilda fallet vill jag inte gå in på, säger Pontus Bergsten.

Avslut för anhöriga

TT: Hur stora är dina förhoppningar om att mannen i det här fallet kommer att utlämnas?

– Det vill jag inte uttala mig om.

Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal och den som ledde utredningsarbetet kring trippelmorden i Uddevalla, hoppas på en utlämning.

– Det vore bra inte minst för anhöriga till de döda som då skulle få ett riktigt avslut, säger han.