Några EU-myter som kommissionen vill ta död på

EU förbjuder julmust

EU har nämligen inga som helst tankar på att förbjuda drycken. Dock finns det EU-regler som rör drycker som är gjorda på malt och de får enligt EU-kommissionen inte innehålla färgämnen. Just julmust innehåller endast en liten del maltextrakt och påverkas därför inte av lagstiftningen.

EU förbjuder ostkakan

Diskussionen har handlat om opastöriserad mjölk, som ibland ingår som en ingrediens i ostkaka. Men det gäller inte själva ostkakan. Och eftersom medlemsländerna själva bestämmer vilka livsmedel som får innehålla sådan mjölk är det upp till svenska myndigheter om kakan bli kvar.

Böjda gurkor är förbjudna

EU har regler som delar in gurkorna i olika klasser. Eftersom det vore ganska opraktiskt om odlaren hade 28 olika sätt att klassificera gurkor på har EU en gemensam klassificering. Där finns inte böjda gurkor med eftersom de tar mer plats i kartongen än raka. Men det innebär inte att de är förbjudna.

EU förbjuder lakritspipor

Ett förbud mot lakritspipor har aldrig föreslagits av EU-kommissionen, men när kommissionen lade fram förslag om nya lagar kring tobaksprodukter föreslog några parlamentariker ett förbud även mot godisliknande produkter. Då tolkade många det som att laktrispiporna var i fara, vilket de inte var.

Surströmming ska förbjudas

Den svenska mattraditionen hotas inte av EU, trots påståenden om ett eventuellt förbud av tillverkning av surströmming. Det fanns dock en diskussion om att surströmmingen kunde komma att förbjudas på grund av den höga värden av dioxin i fisken.

2006 fick Sverige ett undantag för att producera och sälja fisken till svenska konsumenter, ett undantag som sedan förlängts hänvisning till att surströmming är en del av den svenska mattraditionen och att den fiskas på platser där det finns få företag och arbetstillfällen.

Källa: EU-kommissionen i Sverige

Flera tidningar rapporterade på tisdagen om att Öland inte länge är en ö – åtminstone inte i EU-kommissionens ögon. Det hela skulle bero på att den inte uppfyller EU:s kriterier för vad som är en ö. Öland rapporterades riskera sitt ekonomiskt stöd, något som inte kommer att hända – eftersom nyheten inte är sann.

– Det är en EU-myt, sade Adrian Solitander på EU-kommissionen i Sverige, till DN, efter att snabbt ha ryckt ut för att dementera uppgifterna.

Hur myten uppstod har EU-kommissionen och Adrian Solitander svårt att svara på. Enligt honom kan den ha sitt ursprung i brittisk press, när de skrev om en utredning från i början av 2000-talet.

Enligt Johan Wullt, chef för kommunikation och media för EU-kommissionen i Sverige, är det en hel del myter som cirkulerar. Det är rent av så många att kommissionen samlat dem i en lista på deras sajt, i försök att slå hål på dem.

– Det dyker väl upp ett par nya varje år. Många gånger får de ganska stor spridning. En som har levt länge och dykt upp många gånger är laktritspipan, som fick väldigt stor spridningen för runt ett år sedan, säger han till Metro.

Många gånger handlar det om väldigt konkreta saker, och väldigt ofta om mat, särskilt mat och dryck som är typiska för Sverige, som julmust, ostkakan, surströmming och jordgubbar.

– Det är ganska naturligt att det uppstår myter och jag har full försråelse för det men det är klart att det är beklagligt ibalnd eftersom det flyttar fokus från något som är relevant till något som inte är lika relevant. Man kan också få en känsla av att vi fokuserar på små obetydliga detaljer, säger Johan Wullt och tillägger:

– Ser man på det med lite distans så finns det en humoristisk aspekt av det naturligtvis.