Fakta: Jäst

Det vi kallar jäst i dagligt tal är egentligen en form av mikroskopiskt små, encelliga svampar.

De omfattar cirka 600 arter. Den som är mest bekant är bagerijästen eller den vanliga jästsvampen, Saccharomyces cerevisiae.

Jästsvamparna kan bryta ned socker till etanol och olika smakämnen, en förmåga som utnyttjats av människorna sedan tusentals år tillbaka vid framställning av vin, öl och bröd.

Den nya studien visar att de jästvarianter vi idag använder har sitt ursprung på 1500-talet. Varianterna som används vid framställning av vin och öl har alla sitt ursprung i Europa.

Källa: Cell, NE.

Det framgår av en studie i tidskriften Cell där forskarna har granskat arvsmassan hos de varianter av den vanliga jästsvampen vi i dag använder vid produktionen av alkoholhaltiga drycker och bröd.

De konstruerade ett släktträd över de olika varianterna som avslöjar att de härstammar från 1500-talet.

Då upptäckte uppenbarligen människorna att man kunde få en bättre jäsningsprocess om man tog lite av bottensedimentet från en framgångsrik tidigare jäsning.

Tämjda svampar

På så vis startades en urvalsprocess som ledde fram till dagens domesticerade jästvarianter. Människorna visste förstås inte att det var jästsvampar de tämjde – de är mikroskopiska och skulle inte upptäckas förrän långt senare – men principen var densamma som vid husdjursavel och växtförädling.

Det finns fem huvudvarianter, en som används vid framställning av risbrännvin, saké, en som används vid vinframställning, en variant för brödproduktion, och två olika typer för ölbryggning.

Ölen är extremt tam

Alla dessa skiljer sig klart från den vilda formen av jästsvampen, framför allt de två som brukas när man brygger öl. De kan inte längre fortplanta sig sexuellt utan är i praktiken sterila, och är oförmögna att överleva på egen hand i naturen.

Öljästen är med andra ord hårt domesticerad, precis som vissa extrema hundraser.

Intressant nog är detta inte fallet med den jästvariant som brukas vid vinframställning. Den är lika gammal som öljästen, men inte lika hårt tämjd. Den kan fortplanta sig sexuellt, och är fullt livsduglig ute i naturen.

Orsaken är sannolikt att öl bryggs året runt vilket har gjort öljästen helt oberoende av förmågan att överleva på egen hand. Vin däremot, produceras bara vid en viss begränsad tid. Resten av året måste jästen klara sig själv.