Fakta: Azerbajdzjan

Gas- och oljerik före detta sovjetstat i Sydkaukasien med skamfilat rykte vad gäller mänskliga rättigheter, politiskt förtryck och korruption. Samtidigt attraktiv handelspartner för länder som villundvika att köpa olja och gas från Ryssland.

Styrs av president Ilham Aliyev sedan 2003 och innan dess av hans far Heydar Aliyev. Ilham Aliyev har vunnit tre val som kritiserats hårt av observatörer.

Presidentfamiljen anklagas för omfattande korruption. De läckta Panamadokumenten tyder på att familjen roffat åt sig sex statliga guldgruvor. Familjen Aliyev misstänks bland annat också ha mutats med miljardbelopp på ett liknande sätt av Telia Sonera.

Landet har 9,5 miljoner invånare. Huvudstad är Baku (2,1 miljoner).

Fakta: Intigam Aliyev

Mottagare av människorättsorganisationens Civil Rights Defenders pris 2016.

I ett 20-tal år har den internationellt erkände människorättsjuristen försvarat många individer och organisationer i Azerbajdzjan.

Har fört ett antal fall till Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, där de azeriska myndigheterna har förlorat.

Greps 2014 samtidigt som en rad andra aktivister.

Villkorligt frigiven i mars 2016, men hans frihet är på många sätt kringskuren. Bland annat får han inte resa utomlands.

Fakta: Rasul Jafarov

Jurist och demokratiaktivist.

Drivande bakom "sjung för demokrati" – En kampanj i anslutning till schlager-EM i Azerbajdzjans huvudstad Baku 2012.

Startade senare en motsvarande kampanj "Konst för demokrati".

Har tidigare försvarat bland andra journalister i domstol.

Greps 2014 samtidigt som en rad andra aktivister. Benådad i mars 2016.

– Varje gång som flera av de politiska fångarna fick möjlighet att ringa till sina familjer från fängelset, var den första fråga de ställde: "Hur mår ni". Den andra var alltid: "Vad ligger oljepriset på"?

Rasul Jafarov skrattar åt minnet när han möter TT i en skärgårdsidyll utanför Stockholm. Juristen och demokratikämpen är själv en av ett tiotal regimkritiker som den 17 mars benådades av den enväldige presidenten Ilham Aliyev. De satt fängslade för brott som allmänt anses uppdiktade. Rentvådda är de ännu inte. Jafarov får som dömd brottsling inte praktisera advokatyrket eller driva en fristående organisation.

– Jag tänker fortsätta mitt arbete för demokrati ändå, jag vet bara inte riktigt hur ännu, säger han.

EU och U2

Bredvid Jafarov sitter Necmin Kamilsoy, son till den prominente människorättsjuristen Intigam Aliyev (inte släkt med presidenten). Intigam Aliyev blev i mars villkorligt frigiven och belönades på torsdagen för sin kamp av Civil Rights Defenders (CRD). Människorättsorganisationen har i veckan bjudit hit azerierna och andra utländska aktivister.

– Priset kan ses som ett erkännande för alla människorättsförsvarare i Azerbajdzjan, säger CRD:s chef Robert Hårdh.

Rasul Jafarov och Intigam Aliyev hör till en liten grupp vars öde uppmärksammats internationellt, av människorättsorganisationer, EU, internationella institutioner och även rockbandet U2, som på scen lyft fram deras fall.

Och någonting har hänt. Efter flera års stenhård förföljelse av alla som utmanar diktaturen släpptes alltså en del, men inte alla, regimkritiker.

– Vi är brickor i ett spel med omvärlden, säger Jafarov, som utgår från att han bara går fri så länge det ligger i regimens intresse.

President i syltburk

Det fallande oljepriset har skakat om landet, som nu förhandlar med Världsbanken och andra om lån. Trycket ökar därför på regimen att visa respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och bekämpa den bråddjupa korruptionen, där presidentfamiljen gång på gång blir påkommen med hela armen i syltburken, senast när Panama-dokumenten läckte. Missnöjet inom landet ökar också.

– Det är ett ovanligt och bra tillfälle att pressa regimen, både från omvärlden och på hemmaplan, säger Jafarov.

Tiden får utvisa om frigivningarna i mars var kosmetiska eller början på verklig förändring. Jafarov verkar vilja men inte riktigt våga hoppas.

– Ingenting har egentligen förändrats i grunden förrän alla politiska fångar är släppta och rentvådda.