Fakta: Omega-syror

Omega-3 och omega-6 är två familjer av fleromättade fetter.

I omega-3-familjen ingår bland annat alfalinolensyra, EPA och DHA.

I omega-6-familjen ingår bland annat linolsyra och arakidonsyra.

Omega-3 finns exempelvis i fet fisk som makrill, lax, sill och sardiner, men även i vissa alger, rapsolja och valnötter.

Omega-6 finns exempelvis i rapsolja, sesamfrön, majsolja, solrosolja och sojaolja.

Källa: Livsmedelsverket

I tre månader fick hälften av barnen kapslar med omegasyror, medan hälften fick likadana kapslar med palmolja. Sedan gavs alla barn omegasyror i tre månader.

Efter de första tre månaderna hade barnen som fått omegasyror förbättrat sin läsförmåga jämfört med den andra gruppen, i ett datorbaserat test med flera olika delar.

Tidigare forskning tyder på att fettsyrorna är viktiga för hjärnans signalsystem, och för överföring av signaler mellan nervceller.

Däremot har studier där skolbarn getts omega-3 tidigare inte gett positivt resultat. Forskarna vid Sahlgrenska bedömer att det bland annat kan bero på kombination och dos av fettsyror.

"Vår moderna kost innehåller relativt lite omega-3, vilket man tror kan ha negativ effekt på våra barn när det gäller inlärning, läsförmåga och uppmärksamhet", säger överläkare Mats Johnson enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

Effekten i studien beskrivs som särskilt tydlig på barn som uppfattats ha milda uppmärksamhetsproblem.