Fakta: Hala Sultan Tekke

Resterna av hamnstaden Hala Sultan Tekke finns i närheten av flygplatsen i Larnaca på Cypern. De senaste utgrävningarna tyder på att staden kan ha brett ut sig över uppemot 50 hektar, vilket skulle göra den till en av de största bronsåldersstäderna i östra Medelhavsområdet.

Staden blomstrade mellan cirka 1300 och 1150 före vår tideräkning, men övergavs sedan av oklar anledning. Ett forskningsprojekt som leds av Peter Fischer vid Göteborgs universitet ska framöver bland annat undersöka om invandrande så kallat "sjöfolk" kan ha bidragit till stadens undergång.

Källa: Göteborgs universitet.

Den cypriotiska bronsåldersstaden Hala Sultan Tekke hade sin storhetstid mellan 1300 och 1150 före vår tideräkning. I staden förekom handel med varor från långväga håll, enligt svenska utgrävningar i den gamla hamnstaden.

– Perioden 1600–1100 före Kristus är den första internationella perioden i mänsklighetens historia, säger Peter Fischer, professor i antikens kultur- och samhällsliv vid Göteborgs universitet, som lett utgrävningarna.

– Det skapades långväga förbindelser och varor transporterades kors och tvärs. Det är rätt fantastiskt.

Bland fynden som arkeologer gjort på Cypern finns, utöver föremål från södra och centrala Europa, även halvädelstenen lapis lazuli från Afghanistan och bärnsten från Östersjöområdet.

– Man har tidigare även konstaterat att cypriotisk koppar har använts i Sverige, omkring 1500 före Kristus. Så det har funnits ett handelsutbyte även med Norden, säger Fischer.