Ensamkommandes förbund

Ensamkommandes Förbund är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund som består och drivs av självorganiserade ensamkommande ungdomar från olika länder.

Förbundets syfte är att dels att göra ensamkommandes röster hörda överallt i   samhället och få ett  värdigt bemötande i asylprocessen samt erbjuda ensamkommande ett socialt nätverk. Förbundets sociala arbete  innefattar en stor variation av aktiviteter; allt ifrån idrotts-, musik- och teaterprojekt till läger, kulturfester, studiecirklar och föreläsningar.

Förbundet startades 2012 och registrerades som förening 2013. 

Malmöbon Omid Mahmoudi kom till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan. Efter två år släppte han självbiografin – ögonblicksbilder från Kabul och en evighetslång flykt” som handlar om Afghanistan och flykten därifrån. Och 2013 startade han Ensamkommandes förbund i Malmö – dit över 100 ensamkommande unga flyktingar kommer varje dag för att delta i olika aktiviteter. 

– När jag kom till Sverige fanns det ingen organisation som kunde representera oss ensamkommande. Så jag började kontakta nyanlända ungdomar och så småningom kunde vi bilda en egen styrelse, berättar Omid. 

►LÄS MER: De öppnade upp sitt hem för ensamkommande

I dag har Ensamkommandes förbund 15 lokalföreningar och samarbetar med cirka 40 organisationer så som ABF, Röda Korset och Rädda Barnen. Aktiviteter som erbjuds medlemmar är bland annat svenska- och engelskundervisning, läxhjälp, fotboll och teaterprojekt. 

En stor del av verksamheten går runt tack vare de hundratals volontärer som engagerar sig i förbundet. 

– Vi fungerar som ett socialt nätverk och som en andra familj där vi stärker och stöttar varandra. Många ensamkommande saknar familj att umgås med under högtider eller helger till exempel när man tar studenten, då finns vi här, säger Omid. 

►LÄS MER: Mohammed, 20, flydde från Syrien – nu blir han läkarstudent

Ett av förbundets huvudsyften är att göra ensamkommandes röster hörda i alla delar av samhället. 

– Målet är att snabbare få in ensamkommande i det svenska samhället så att vi kan representera oss själva på lika villkor, säger Omid, som nu blivit nominerad till Försäkringsbolaget If:s stipendie ”Säkerhetsnålen” – för sitt samhällsengagemang. 

– Årets nominerade är alla stora förebilder och visar att en människa faktiskt kan göra skillnad, säger Caroline Uliana, informationschef på If.