Fakta: Tidigare helikopterkrascher

Andra allvarliga helikopterolyckor i Norge de senaste åren:

14 januari 2014: Två män omkommer då en ambulanshelikopter flyger in i en högspänningsledning och kraschar vid Sønsterudtunneln på E16 i Hole.

11 januari 2012: Två personer omkommer då en helikopter av typen Robinson 44 tillhörande Jämtlands Flyg störtar i Mosjøen.

4 juli 2011: Fem personer omkommer då en Eurocopter AS350 B3 från Airlift-basen i Kinsarvik havererar i Hardanger under en privat flygning.

27 januari 2010: Alla fyra ombord dör när en Robinson R 44 Astro störtar och går genom isen utanför hamnen i Horten.

Norges statsminister Erna Solberg skriver på Twitter att uppgifterna om den störtade helikoptern är "fruktansvärda" och att hon löpande hålls underrättad om räddningsarbetet.

Det är utanför ön Sotra, nära Bergen, som en helikopter som används för att transportera oljearbetare i Nordsjön har störtat. Enligt polisen är det bekräftat att 13 personer fanns ombord och TV2 har tidigare rapporterat om människor som ligger i vattnet.

Stoppade trafiken

Räddningscentralen uppger för NRK att helikoptern var på väg från Statoils oljeplattform Gullfaks B i Nordsjön till flygplatsen i Flesland. Statoil har mobiliserat sin beredskapsorganisation efter olyckan och har tills vidare stoppat all helikoptertrafik, enligt nyhetsbyrån NTB.

Vittnen har sett rök och hört en explosion från området. Enligt de första uppgifterna rör det sig om ett totalhaveri.

Ett ögonvittne säger att han såg helikopterns rotor lossna.

– Helikoptern exploderade då den träffade marken, säger Jon Sekkingstad till NRK.

Hus skakade

Räddningsledare Bjørn Jarle Åmlid säger till NTB att han inte vet något om tillståndet för helikopterbesättningen.

Susanne Moe bor en kort bilfärd från olycksplatsen.

– Jag hörde att en helikopter var på väg, sedan blev det alldeles stilla. Och sedan kom smällen. Det skakade i hela huset, säger hon till VG.

Det finns inga uppgifter om svenskar bland de inblandade.

– Vi har inte fått några uppgifter om svenskar ombord, säger Katarina Håkansson på den svenska polisens nationella mediecenter till TT.