Fakta: Terrorattentat i Frankrike

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis.

Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.

21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

Vid 22-tiden kom rapporter om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i centrala Paris. Skottlossningen ägde rum i 10:e arrondissementet, nära rue Bichat. Enligt tidningen Liberation, vars reporter var på plats, krävdes där flera dödsoffer och flera personer skadades.

Svensken Ola Schröder driver en restaurang i samma stadsdel. Han var på jobbet när rapporterna om attentaten började strömma in.

– Restaurangen töms. Folk är rädda. De ber om notan och går hem, säger han till TT.

– Andra var inte lika rädda och sitter kvar. Men vi har dragit ned järnjalusierna. Det är lite surrealistiskt, säger Schröder som bott i Paris i över 20 år.

Stänger gränserna

Franska medier rapporterade i samma veva om minst en explosion nära fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en vänskapslandskamp.

Frankrikes president Francois Hollande, som satt på hedersläktaren, lämnade arenan under matchen och kördes till inrikesdepartementet. Publiken hölls kvar på Stade de France.

Hollande samlade till ett krismöte med regeringen vid midnatt med anledning av attackerna i Paris, skriver Reuters.

Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet är utlyst och gränserna stängs. Hollande sade i ett direktsänt tv-tal att detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag som pågår.

Rockpublik i gisslan

Slag i slag kom uppgifterna om skottlossning, explosioner och gisslantagande.

En andra skottlossning ägde rum i konserthuset Le Bataclan på boulevard Voltaire. Där togs också gisslan enligt AFP.

Enligt uppgift till BBC hålls runt 100 personer som gisslan i konserthallen Le Bataclan, som är en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder. Enligt AFP ska omkring 100 döda ha hittats i konsertlokalen. 

Ännu vid midnatt pågick gisslansituationen. Enligt CNN:s poliskällor var det 6–8 personer som attackerade konserthallen.

"Massaker där inne"

Ett antal personer inne i konsertlokalen Le Bataclan uppges ha tagit sig upp på taket, bort från gärningsmannen. Det berättar parisbon Salvatore Lecause, vars vän är bland dem.

– Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, säger han till TT.

Enligt vännen på plats ska skottlossning ha pågått under en längre tid.

– Han säger att gärningsmannen sköt i 20 minuter. Det måste ha varit en massaker där inne.

Salvatore Lecause bor i närheten av Le Bataclan och säger att det är helt tomt på gatan runt konsertlokalen.

– Polisen har rensat utanför. Jag tror de försöker ta sig in, säger han.

Koordinerad terror

Polisen utgår från att det finns ett samband mellan dåden, som tycks vara koordinerade och bär alla tecken av att vara utförda av terrorister.

Strax före midnatt kom uppgifter om ytterligare ett skottdrama, vid köpcentret Les Halles i centrala Paris, skriver Reuters som citerar radiokanalen Europe 1 Radio.

Omvärldens avsky

Statsminister Stefan Löfven skriver på regeringens hemsida med anledning av attackerna i Paris:

"Med chock och sorg mottar vi rapporterna från Paris och följer utvecklingen minut för minut. Jag tänker på och känner starkt med offren, deras anhöriga och det franska folket. Vi står enade med Frankrike i denna mörka stund".

Utrikesminster Margot Wallström twittrar om dåden i Paris: "Fruktansvärda nyheter från Paris i kväll. Våra tankar och vårt stöd går till alla som påverkas av de dödliga attackerna."

USA:s president Barack Obama talade vid midnatt i tv och lovade USA:s stöd till Frankrike i kampen "mot terrorism och extremism". Han sade också att USA kommer att göra allt som står i dess makt att ställa terroristerna bakom den till svars, och att man kommer att arbeta tillsammans med Frankrike.

Obama sade att han ännu inte vill spekulera i vem som ligger bakom dåden.

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger sig vara "chockad" över attackerna i Paris, enligt AFP.