Fakta: Så svarade kommunerna
  • 173 kommuner har svarat att antalet utsatta EU-medborgare (tiggare) är ungefär samma antal som för ett år sedan
  • 36 kommuner svarar att antalet minskat
  • 24 kommuner har svarat vet ej 
  • 16 kommuner har svarat att det ökat jämfört med ett år
  • 5 kommuner har svarat att det inte fanns några för ett år sedan

Källa: SVT Nyheter

Strax efter påsk i år befann sig mellan 3 900 och 4 700 tiggande EU-migranter i Sverige, visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort. Det betyder att antalet inte minskat under det gångna året.

– Min bedömning är att det fortfarande är tillräckligt lönsamt att tigga i Sverige. Och så länge det är det, fortsätter individerna att komma, säger Martin Valfridsson, som varit regeringens nationella samordnare för utsatta EU-medborgare, till SVT.

►LÄS MER:  Det här är skillnaden på att vara migrant och att vara flykting

Undersökningen visar att det nu finns tiggande EU-migranter i nästan alla Sveriges kommuner, från Vellinge i söder till Haparanda i norr. Bara nio kommuner svarar uttryckligen att det inte finns tiggande EU-migranter där.

Var EU-migranterna kommer ifrån skiljer sig. Många kommuner berättar för SVT att de migranter som kommer från Rumänien har blivit färre, men att fler har börjat komma fler från Bulgarien.

►LÄS MER:  Här kan EU-migranterna sova i vinter

Det kan finnas ett mörkertal i undersökningen eftersom 36 kommuner inte svarat på SVTs undersökning och personer kan ha rört sig mellan flera olika kommuner.