Fakta: Lars Løkke Rasmussen

Född den 15 maj 1964 i Vejle i Danmark.

Statsminister och partiledare för borgerliga Venstre.

Ordförande för Venstres ungdomsförbund 1986-89. Förste viceborgmästare 1994-97. Valdes in i folketinget 1994. Viceordförande i Venstre 1998. Borgmästare i Frederiksborg amt (län) 1998. Inrikes- och hälsominister 2001. Finansminister 2007. Dansk statsminister 2009-2011.

Lars Løkke Rasmussen blev statsminister efter folketingsvalet i juni 2015.

Längre väntan på familjeåterförening, svårare att få permanent uppehållstillstånd och minskade bidrag till asylsökande. Det är tre punkter i den danska regeringens förslag om åtstramad asylpolitik som inte fått lika stor uppmärksamhet som det så kallade smyckeförslaget: Möjligheten för polisen att beslagta värdesaker och kontanter från asylsökande, för att bekosta deras uppehälle i Danmark.

För att få majoriteten i folketinget med på noterna har lagförslaget ändrats både en och två gånger den senaste veckan – lagom inför att parlamentet började debattera åtstramningarna i går.

Gäller inte affektionsvärde

Först ändrade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg så att man bara kunde beslagta vigselringar och andra värdesaker som är värda mer än 10 000 danska kronor. Men Socialdemokraterna, Liberal Alliance och Konservative önskade fler justeringar för att vilja stödja smyckeförslaget.

I tisdags föreslog Støjberg att myndigheter inte ska konfiskera föremål med ett affektionsvärde – oavsett föremålets värde.

Och inför den slutliga omröstningen i slutet av månaden verkar Inger Støjbergs Venstre och Dansk Folkeparti nu kunna luta sig mot stöd från en majoritet av folketingets medlemmar.

"Missförstått förslag"

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen fortsatte att få flera frågor om smyckeförslaget efter ett regeringssammanträde i veckan.

– Det här är kanske det mest missförstådda lagförslaget i Danmarks historia. När man lyssnar på debatten får man nästan ett intryck av att folk som kommer till gränsen ska vändas upp och ner, för att se om man kan skaka ut det sista myntet ur deras fickor. Det är fullständigt förvrängt och felaktigt, sade han vid pressträffen.

I grund och botten handlar förslaget om att alla människor i Danmark ska klara sig själva om det finns en sådan möjlighet, menar Rasmussen. Statsministern gör en parallell till danskar som söker socialbidrag – som får ett nej om de har värdesaker eller pengar som överstiger en viss nivå.