Enligt lagförslaget ska den som har sex med en minderårig inte åtalas om den sexuella aktiviteten varit utan "tvång, hot" eller haft "någon annan begränsning av samtycke" samt om de inblandade gifter sig med varandra. Förslaget, från det styrande partiet AKP, ska upp i en andra omröstning de närmaste dagarna.

När lagen började diskuteras ledde det till ett infekterat bråk mellan Sverige och Turkiet efter uttalanden av utrikesminister Margot Wallström.

"Benådar dem"

Nu sparkar bland andra parlamentsledamoten Özgür Özel från det oppositionella partiet CHP bakut:

– AKP driver igenom en text som benådar dem som gifter sig med det barn de våldtagit.

Också på Twitter startade flera trådar där människor uttryckte sin ilska mot initiativet.

Ekonomiska problem

Men justitieminister Bekir Bozdag (AKP) säger att kritikerna medvetet vantolkar syftet med lagförslaget och att det absolut inte på något sätt handlar om att legalisera våldtäkt. Han säger att lagen är till för dem som har underårig sex med samtycke och som vill gifta sig.

– När sedan ett barn föds av den här icke officiella föreningen varnar läkaren åklagaren och mannen skickas i fängelse, vilket sätter barnet och modern i finansiella svårigheter.

De som försvarat lagen har också pekat på att det finns gränser för hur ungt barnet får vara, och att den också är till för att förtydliga och ge verkligt tunga straff till dem som har sex med väldigt små barn.

Enligt justitieministern kommer lagen, om den antas av parlamentet, påverka ungefär 3 000 familjer.