Fakta: Cyperns delning

1960: Kolonialmakten Storbritannien låter Cypern bli en självständig stat med maktdelning mellan den grekiska majoriteten och turkarna på ön.

1964: Strider utbryter mellan folkgrupperna. Grekerna skapar en regering utan turkisk medverkan, som får internationellt erkännande.

1974: Kupp av grekiska extremister. Turkiet ingriper för att skydda landsmännen.

1983: Turkiska norra Cypern utropar egen stat och erkänns endast av Turkiet.

2002: FN-förslag till enande av ön underställs folkomröstning veckan innan Cypern blir EU-medlem. Turkarna röstar ja och grekerna nej till FN:s och EU:s förtret. Därmed blir Cypern EU-medlem som splittrad nation.

Den grekiska ledningen av EU-medlemmen Cypern har använt sin vetorätt för att hota med att stoppa Turkiets förhandlingar om medlemskap i unionen.

– Vi är försiktigt optimistiska. Vi anser att vi är närmare än vi någonsin har varit tidigare, säger Emine Colak, utrikesminister i turkcypriotiska norra delen av ön, som bara har erkänts av Turkiet.

Dess grek- och turkcypriotiska befolkningar har levt åtskilda sedan Turkiet invaderade de norra delarna 1974. Men förhandlingar har fortsatt och sedan den moderate Mustafa Akinci valts till turkcypriotisk ledare i maj har parterna närmat sig varandra. Nu har "ett fönster av möjligheter" öppnats, säger också Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu.

Svåra frågor

Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras säger att han kommer att stödja båda delarna av ön för att hitta en hållbar lösning, när han träffade Davutoglu på onsdagen.

Frågan är nu hur sidorna ska lösa frågor om hur en gemensam stat ska styras, bland annat hur mycket autonomi vardera sidan skulle ha i en federation. Ett annat mycket infekterat ämne är egendomar som konfiskerats när grekcyprioter flydde söderut, samt grekcypriotiska krav om att inflyttade från turkiska fastlandet måste flytta.

Nästa år

Ändå är Colak optimistisk och tror på en folkomröstning om ett framförhandlat förslag redan i maj nästa år.

– Jag tror inte att det blir tidigt under 2016, men kanske under 2016 – jag ser ingen orsak till att det inte skulle ske.

För den turkiskcypriotiska sidan finns många vinster med en federation. Den norra delen kan öppnas upp för turistinkomster och även ge utbildade ungdomar från norra Cypern färre anledningar att lämna området.

Att lösa Cypernkonflikten är också i Turkiets intresse. Frågan har genom åren varit en ständig bromskloss när det gäller landets försök att gå med i EU.