Fakta: Läget inom polisen

Antalet polisanställda under 40 som avslutat sin anställning inom polisen har ökat kraftig – från 72 stycken år 2011 till 121 förra året. Enbart under årets första sex månader har 102 anställda, yngre än 40, avslutat sina anställningar.

Att många valt att sluta är en av flera anledningar till ett växande övertidsuttag som tynger de anställda. Kostnaden för övertidstillägg för poliser och civilanställda har ökat med 36 respektive 43 procent under januari – juni i år jämfört med samma period förra året.

Antalet ärenden som polisen redovisar till åklagare har minskat med 7,3 procent under årets första sex månader och enligt preliminära augustisiffror forsätter försämringen.

Fler civila utredare uppges vara en av lösningarna på de dåliga utredningssiffrorna. Häromdagen fattades också beslut om vilka krav som ska ställas på civila som vill bli förundersökningsledare – en tjänst som tidigare enbart poliser inom myndigheten kunde få.

Källa: Polismyndigheten

Inrikesminister Anders Ygeman (S) påminde om att riksdagens beslut om omorganisation av polisen var enigt, men att omvärlden förändrats dramatiskt sedan dess.

– Det kom 160 000 asylsökande förra året, vi har infört inre gränskontroll och flera terrordåd har inträffat i vår omvärld, allt medan omorganisationen pågått. Det är klart att det inneburit påfrestningar, sade han.

Utförs stordåd

– Vi ska korrigera brister och bygga vidare på det som är bra. Men trots allt som skrivs så utförs stordåd varje dag av 29 000 arbetande människor, sade Ygeman.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) framhöll att polisen har allvarliga problem.

– Vad tänker regeringen göra? Ni måste ta det här på allvar. Det räcker inte att lyssna, det krävs initiativ, sade Ask.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth anklagade de andra partierna för att ha vaknat sent och nu slår sig på bröstet för att man tar situationen på allvar och vill satsa mera pengar.

– Centern som begärt den här debatten föreslog så sent som för ett år sedan inte en krona extra till polisen. Vi satsar stenhårt på rättsväsendet och framför allt polisen, sade Ekeroth.

Under attack

Annie Lööf varnade för att rättssamhället är under attack och säger att regeringen måste ta ansvar för tryggheten.

– Det är uppenbart att polisen är i behov av mer resurser. Därför föreslår Centerpartiet en halv miljard kronor redan nästa år, jämfört med regeringens 100 miljoner kronor, sade hon.

Anders Ygeman höll med om det mesta av problembeskrivningen.

– Men det vore klädsamt om oppositionen inte låtsas som om alla problem uppstod vid regeringsskiftet. Många av problemen är i själva verket en bakgrund till omorganisationen och inte en följd av den, sade han.