– Vi vann parlamentsvalen. Segern för med sig ansvaret att leda vårt land, som är i en svår situation. Vem som än vill vara med och kämpa med oss för livskvalitet i Kroatien är välkommen, sade oppositionsledaren och tidigare underrättelsechefen Tomislav Karamarko i natt inför jublande anhängare efter gårdagens val.

När 70 procent av rösterna räknats rapporterade Kroatiens valkommission att Karamarkos HDZ har fått 59 av parlamentets 151 platser. Premiärminister Zoran Milanovics socialdemokrater låg då på 55 mandat. Det nya partiet Most hade preliminärt fått 19 platser.

Flyktingar i fokus

Karamarko har under valrörelsen lyft upp flyktingfrågan till en huvudsak. 300 000 migranter har passerat genom landet sedan mitten på september, och regeringens hantering av krisen är enligt många bedömare en orsak till att socialdemokraterna tappat mark.

Många inom HDZ kritiserar premiärminister Milanovic för att ha haft en alldeles för mjuk linje mot flyktingarna. Retoriken från Karamarko har ofta varit nationalistisk och full av referenser till Balkankriget på 1990-talet.

Regeringsförhandlingar lär utmynna i en koalitionsregering, vilket kan ge mittenalternativet Most inflytande. Partiet, som bildades för bara tre år sedan, har under valrörelsen utlovat reformer inom offentlig sektor och liberaliseringar i ekonomin.

Samma besked

Mosts partiledare Bozo Petrov har gång på gång upprepat att han inte tänker sätta sig i en koalitionsregering, och han gav samma besked i natt. Premiärminister Milanovic har lika ihärdigt manat partiet att bilda koalition med hans center-vänster-block, som lett regeringsarbetet de senaste fyra åren.

President Kolinda Grabar-Kitarovic säger att hon är övertygad om att en kandidat till premiärministerposten kommer att kunna nomineras inom kort.