Skandalerna kring Kommunal har vuxit sig allt större för varje dag. Efter att kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström i torsdags tvingades avgå framkom på fredagen hur höga tjänstemän inom förbundet liksom andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i Kommunals fastigheter i centrala Stockholm.

Samtidigt har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år. Bland dem som fått lägenhet finns utrikesminister Margot Wallström (S), som djupt kritiserat Annelie Nordström för att ha gett henne falska garantier om att allt gått rätt till.

Många avhopp

Under knappt åtta minuters presskonferens svarade Nordström på ett fåtal frågor. Pressad hävdade hon att hon inte ljugit för Wallström och att hon fortfarande har medlemmarnas förtroende att sitta kvar på sin post.

– Jag är vald av förra kongressen 2013. Vi har kongress i maj. Jag anser att jag i det här läget har ett ansvar för att reda ut det som gått fel inom Kommunal, sade hon.

– Kongressen får avgöra vilken ordförande man vill ha de kommande tre åren.

Samtidigt visar det sig att cirka 1 400 medlemmar har hoppat av Kommunal sedan skandalerna om förbundet avslöjats. Dessa är nu tvingade att betala flera månaders uppsägningsavgift för att få kliva ur. Annelie Nordström själv kan dock inte lova att den regeln ska ändras.

– Det är en fråga som jag får ta med mig och diskutera med förbundsstyrelsen, sade hon.

"Har ljugit"

Förutom bostadsaffärerna har det även framkommit att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterat lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm – som saknar alkoholtillstånd.

Under dagen samlade Kommunal lokala kassörer, ordförande och lokalkontorschefer till en 1,5 timmes lång videokonferens. En av dem som var med var Maritha Mähler, avdelningsordförande i Mellersta Norrland.

– Det är känslostormar och blandade känslor. Vi har medlemmar som sitter lugnt i båten samtidigt som det finns de som uttryckt sitt missnöje och vill se att hon kliver av, säger Mähler till TT.

Själv tycker hon att "det de ställt till därnere får de också reda ut".

– Den enkla lösningen hade varit att kliva av, men vem ska då få reda upp det?