Fakta: Krigshärjad stad

Kontrollen över Aleppo delas mellan regimen och rebeller.

Strider har rasat i staden, som ligger i norra Syrien, sedan sommaren 2012. Den syriske ledaren Bashar al-Assad har lovat att återta kontrollen över hela Aleppo, och om det skulle lyckas vore det oppositionens största bakslag sedan kriget startade.

Castellovägen, en motorväg, leder norrut från staden och är en viktig livlina för de omkring 300 000 personer som lever i de rebellkontrollerade områdena.

Striderna i Aleppo är en stor anledning till att den tillfälliga vapenvila som det beslutades om i februari till slut kollapsade helt. Fredssamtalen har också havererat.

Kriget har minskat al-Assads kontroll över Syrien sedan extremistgruppen IS, en rad rebellgrupper och kurdisk milis tagit kontroll av stora delar av landet. Men en del av förlusterna har omvänts sedan regimen fått hjälp av en rysk luftkampanj samt markstöd från Iran och Hizbollah.

Det var under helgen som de regimvänliga styrkorna efter veckor av hårda strider helt skar av Castellovägen som leder in och ut ur det rebellkontrollerade östra Aleppo.

– Nu är vi helt under belägring. Det är bombflyg i luften och situationen är katastrofal, säger Khaled Khatib till TT i telefon från Aleppo.

Regimen har under de senaste två åren försökt skära av den viktiga transportvägen för att på så sätt ta kontroll över hela staden. Omkring 300 000 människor beräknas bo i de rebellkontrollerade områdena.

"Många är fast"

Khaled Khatib, som jobbar för den frivilliga hjälporganisationen Vita hjälmarna, delar sin tid mellan Aleppo och Turkiet. Får han chansen kommer han att försöka ta sig ut ur staden.

– Det är så farligt här. Men jag har hört talas om en del människor som har lyckats ta sig ut på landsbygden i skydd av mörkret. Men många har inte råd att lämna staden. De är fast här, säger han.

FN-organet Ocha har varnat för konsekvenserna av att Castellovägen skurits av och därmed stoppat inflödet av humanitära förnödenheter till området. Enligt Khaled Khatib kom det in flera matleveranser för ett par dagar sedan, innan belägringen blev fullständig.

– Just nu finns det tillräckligt med mat, men vi är såklart oroade över vad som väntar om det här fortsätter. Då kommer det inte att finnas någon mat, inga grönsaker. Och priserna har redan skjutit i höjden och ökat med omkring 50 procent.

Under belägring

Enligt FN lever omkring 600 000 människor under belägring runt om i krigets Syrien. Det är en grym taktik som används av regimen såväl som dess motståndare.

Flera tillfälliga vapenvilor har misslyckats med att stoppa våldet i Aleppo, som slitits sönder av strider sedan mitten av 2012. FN:s fredsmäklare Staffan de Mistura vill nu att Ryssland och USA ska trycka på för att de hittills fruktlösa fredssamtalen ska återupptas i augusti.