Den lilla orten Boliden med 1 600 invånare, belägen ett par mil inåt landet från kuststaden Skellefteå, har tagit emot runt 400 asylsökande. De har på många sätt varit en tillgång för en by som under lång tid kämpat med avfolkningsproblem. Samtidigt har det funnits ett missnöje hos vissa över mottagandet, en oro som riskerar att späs på och skapa motsättningar efter gårdagens gripande.

Det säger Daniel Strandemo, insatsledare vid Röda Korset i Norrland, som samlat volontärkrafter för att öppna organisationens mötesplats i Boliden efter händelsen.

– Alla är välkomna för att dricka en kopp kaffe och surra lite. Det är viktigt att mobilisera och visa att de här inte ska hindra oss att arbeta för att integrera människor i samhället. Vi ska inte påverkas av det här, säger han till TT.

– Det uppstår självklart samtal, frågor, tankar. Inte minst bland flyktingarna på orten som möts av det här, och när polisen stormat in och sökt igenom ett boende. Så vi försöker erbjuda ett medmänskligt stöd helt enkelt.

Besökte badhus

Utanför lokalen ligger snön tät och färre än vanligt syns ute på gatorna, berättar han.

Den gripne terrormisstänkte 22-åringen hade enligt uppgifter i flera medier bott i Boliden i minst tre veckor. Mona Burén, som jobbar på badhuset, tror sig ha sett honom bland besökarna vid flera tillfällen, senast för någon vecka sedan. I dag har hon bett en extra anställd att vara med henne de timmar hon var schemalagd ensam.

– Boliden är som i chocktillstånd. Man känner att det är spänt. Man får hoppas för Guds skull att det inte finns några fler (terrormisstänkta) här, säger hon.

Lugn bland elever

En kvinna i 50-årsåldern, som bor i närheten av det boende där polisen gjorde sitt tillslag, berättar att hon själv inte känner rädsla, men att hon oroar sig för ökade spänningar.

– Jag tror tyvärr att det kan bli så. Jag tycker mest synd om de asylsökande i det här läget. Man kan inte dra alla över en kam.

Bolidenskolan, som hållit öppet som vanligt dagen efter gripandet, satte på fredagen in extra personal.

– Men det har varit en väldigt lugn dag. I morse mötte lärarna alla elever och lyckades svara på de frågor som fanns, säger rektor Jenny Eriksson.