Fakta: Turkiet och visumfrihet till EU

Förberedelserna för att avskaffa visumkrav för turkar till EU har pågått länge. Men de fick extra skjuts när EU bad Turkiet om hjälp för att stoppa strömmen av asylsökande och flyktingar från Turkiet till Grekland.

Som villkor har Turkiet ställt visumfrihet för turkar till EU redan från i sommar.

EU-kommissionen väntas föreslå att visumfrihet kan införas, förutsatt att Turkiet före sommaren uppfyller de sista av de 72 olika krav som EU ställt.

Under perioden 2000-2015 sökte totalt 5 267 turkiska medborgare asyl i Sverige.

Från 2011 och till och med de första månaderna i år har knappt 52 200 turkiska medborgare sökt visum för att resa in i Sverige.

EU-kommissionen väntas ge klartecken för visumfrihet förutsatt att de sista av de 72 uppsatta villkoren uppfylls, enligt flera europeiska medier. Tanken är att landets 80 miljoner medborgare ska ges möjlighet att resa visumfritt till EU från i sommar.

Det ökar möjligheten för många bland landets fattiga att ta sig till EU för att sedan stanna kvar illegalt i hopp om ett bättre liv. Visumfrihet underlättar också för den kurdiska minoriteten att ta sig till EU för att söka asyl.

Oro finns i framförallt Frankrike, Tyskland och Nederländerna för ytterligare bränsle för främlingsfientliga stämningar. Att de flesta turkar är muslimer bidrar.

Men det kommer fortfarande krävas pass för att få resa till EU, vilket i dag bara tio procent av befolkningen har, enligt European Policy Centre.

Sveriges förre generalkonsul i Turkiet, författaren Ingmar Karlsson, tror att visumfriheten kan betyda goda tider igen för flyktingsmugglare.

– Det kommer att bli en stor svart marknad för falska turkiska pass, säger Karlsson till TT.

Införa nödbroms

Tyskland och Frankrike vill införa en nödbroms, som ger EU rätt att avskaffa visumfriheten under ett halvår om många visar sig stanna längre i EU än de 90 dagarna visumfriheten medger.

– Det tycker jag är en möjlighet som är intressant att titta närmare på, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

EU ställer också andra krav än rent tekniska på Turkiet, till exempel att landet ska skynda på behandlingen av 140 000 asylansökningar, anpassa terrorlagstiftning till EU-standard och ge bättre garantier för att mänskiga rättigheter uppfylls.

Visumfrihet är Turkiets och dess president Recep Tayyip Erdogans främsta framgång i flyktingavtalet mellan Turkiet och EU.

– Det är en riktigt stor inrikespolitisk poäng för Erdogan, säger Ingmar Karlsson.

Hotat avbryta

Avtalet innebär att Turkiet ska ta tillbaka immigranter som tagit sig till Grekland och stoppa flyktingsmugglarna på den turkiska sidan. Flyktingsamarbetet har hittills inneburit en kraftig minskning av antalet människor till de grekiska öarna.

Turkiet hotar med att avbryta samarbetet om man inte får sin eftertraktade visumfrihet till sommaren.

Visumfriheten är eftertraktad också för turkar i allmänhet. Tidigare har i huvudsak bara statliga tjänstemän kunnat resa visumfritt.

– Det har setts som en stor förolämpning att rumäner och bulgarer har kunnat resa fritt i EU, men inte turkar, säger Karlsson, som tror att intresset för att kunna resa till Europa är stort, där flera miljoner med turkiska band finns.

Beslut om visumfrihet tas av EU-länderna i ministerrådet, men också i EU-parlamentet.