– Jag hoppas att alla länder kontrollerar var och en som kommer in, så att de inte bär med sig bomber och sådant, säger 26-årige Ismail Habibi som flytt från sitt hem i Kunduz i Afghanistan.

Kön utanför Migrationsverket i Malmö ringlar halvlång i regnet. Här har nästan alla hört om helgens attacker i Paris – och de allra flesta vill tala om det.

Ismail Habibi kom via färjan från Rostock några dagar innan Sverige införde gränskontroller. Nu känner han viss oro för att terrorister, som talibaner och IS, ska lyckas etablera sig även i Europa. Han tror på fler kontroller – gräns för gräns.

– Jag hoppas att alla länder kontrollerar var och en som kommer in, så att de inte bär med sig bomber och sådant. Det blir bättre för alla i den här situationen.

27-årige Amin Al Masri, från Homs i Syrien, står några meter bakom i kön. Efter ett år i Sverige har han precis fått sitt uppehållstillstånd beviljat. Helgens fruktansvärda terrorattacker berör alla, säger han. Möjligen kan det som inträffat även göra det svårare för flyktingar här.

– Kanske kan det här påverka sättet som andra ser oss.

"Nästan varje dag"

I ett av de uppvärmda stora tälten mittemot Migrationsverkets entré delar verkets personal ut lunch till asylsökande som väntar på registrering.

Nyanlända Nabil Merjaneh, 24 år och ursprungligen från Aleppo i Syrien, håller matlåda, bröd och vattenflaska i sina händer. Det enda han egentligen äger nu, frånsett kläderna på kroppen. Resten kom bort på flykten genom Europa.

– Sverige är ett säkert land, säger Nabil med övertygelse, trots att han bara varit här i några timmar.

Paris har han – precis som alla andra – hört om. Fruktansvärda handlingar, men som syrier är man van.

– I vårt land har vi alltid dåliga nyheter, vi hör det här nästan varje dag. Jag har själv hört kulor och vapen. Nu händer det i Europa.