"Nöden är extrem på så många sätt".

Johan Brosché, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, om krisen i Sydsudan.

Fakta: Sydsudan

Världens yngsta nation Sydsudan blev självständigt från Sudan den 9 juli 2011.

Sedan dess har glädjen över frigörelsen överskuggats allt mer av inbördeskrig. Det utbröt i december 2013 efter att president Salva Kiir anklagat sin vicepresident Riek Machar för försök till statskupp.

Striderna har resulterat i etniskt våld mellan landets två största folkgrupper, då Kiir kommer från majoritetsfolket dinka och Machar från nuerna.

Trots att parterna har skrivit på ett fredsavtal har striderna inte upphört. Det var efter påtryckningar från FN som fredsavtalet skrevs under i augusti 2015.

Nyligen meddelade ministern Lam Akol att han lämnar regeringen och att det fredsavtal, som skrevs under i fjol, är dött. Så sent som i förra veckan petades den tidigare rebelledaren Riek Machar från posten som vicepresident, av president Salva Kiir.

– Det finns ingen fredsprocess kvar att implementera, säger Lam Akol som också är ledare för det mindre oppositionspartiet SPLM-DC, enligt al-Jazira.

Ihåligt fredsavtal

Lam Akols avhopp spär på den kaotiska situationen ytterligare i Sydsudan, påpekar Johan Brosché, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.

– Det är ytterligare ett tecken på att det inte fanns någon genuin vilja bakom fredsavtalet, utan att det var någonting som tvingades fram, säger Johan Brosché.

Sedan våldet återigen blossade upp för drygt tre veckor sedan har 60 000 människor flytt Sydsudan. De flesta av de flyende tar sig till Uganda, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Förlorat föräldrarna

Flyktingarna vittnar för UNHCR om att beväpnade grupper vid gränserna mördar civila och plundrar byar. Över 85 procent av dem som flyr in i Uganda är kvinnor och barn under 18 år, enligt UNHCR. Många av barnen har förlorat den ena eller båda av sina föräldrar. Det mesta talar för att männen hindras från att lämna landet för att tvångsrekryteras som soldater åt de stridande parterna, enligt Johan Brosché.

– De tvångsrekryterats av olika grupper, av både regeringsstyrkor och oppositionsstyrkor, säger han och tillägger:

– Nöden är extrem på så många sätt, med omfattande övergrepp på civila och en stor matbrist som innebär att fem miljoner människor inte har tillräckligt att äta.