– Om man börjar göra åverkan på kniven, till exempel genom att försöka slipa den, förlorar den sin styrka och styvhet.

Kriminalvårdsinspektör Erik Lambis om de säkerhetsanpassade bestick som blivit en försäljningssuccé för Hallanstalten.

Fakta: Sysselsättningsplikt på anstalterna

På svenska anstalter råder lagstadgad sysselsättningsplikt.

De flesta anstalter ordnar ungefär 30 timmars sysselsättning per vecka för de intagna. Det kan till exempel vara arbete, utbildning eller behandlingsprogram.

Syftet med arbetet är att ge meningsfull sysselsättning och göra de intagna redo för arbetsmarknaden. Arbetet ska ge dagliga rutiner och träning i att ta instruktioner och att samarbeta.

Kriminalvårdens mål är att utbudet av arbete ska vara varierat, allt från enklare monterings- och förpackningsarbete till mer avancerade arbeten. Verksamheten ska bedrivas ekonomiskt effektivt men måste inte gå med vinst.

Källa: Kriminalvården

Produktionen drog igång efter sommaren och nu har besticken köpts av uppemot hälften av de svenska anstalterna. En av dem är kriminalvårdsanstalten i Halmstad.

– Det finns alltid en risk att man kan skada sig själv eller andra med bestick och det är det vi vill minimera, säger kriminalvårdschef Kenth Ahlin till P4 Halland.

Säkerhetstänket har lett till en lite udda design med hål i både skaft och knivblad. Fackverkskonstruktionen gör att det går åt mindre plast i tillverkningen. Besticken blir hårda, men samtidigt svåra att slipa.

– Om man börjar göra åverkan på kniven, till exempel genom att försöka slipa den, förlorar den sin styrka och styvhet, säger kriminalvårdsinspektör Erik Lambis till TT.

Anstalten har tillverkat säkerhetsanpassade bestick förr. Men tidigare modeller var för veka och därmed mindre trevliga att äta med och dessutom gick det åt mycket mer plast i tillverkningen.

– Det här är en produkt vi själva tagit fram, det gör det roligare, säger Erik Lambis.

.