Fakta: 700 000 flyr över havet

Över 700 000 människor har hittills i år korsat Medelhavet för att fly till Europa, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Färden över Medelhavet är farlig och sker ofta i överlastade gummibåtar. Den pågående flyktingkrisen är den värsta sedan andra världskriget.

Över 562 000 personer, de flesta på flykt från länder som Irak, Syrien och Afghanistan, har nått Greklands kust medan omkring 140 000 tagit sig till Italien. De flesta försöker sedan ta sig vidare norrut i Europa.

Kommer stängslet på plats blir det det första mellan två EU-länder. Ungerns och Sloveniens stängsel går mot länder som inte är EU-medlemmar. Också Tyskland tycker att stängselbygge är fel väg.

– Det visar allvaret i situationen. Det speglar de problem vi har och det är därför vi måste se till att hitta en gemensam lösning, det finns ingen annan väg. Också Sloveniens premiärminister har ju uttryckt oro, säger Löfven till TT vid Nordiska rådets möte i Reykjavik.

Ett mantra för Löfven, och även hans nordiska statsministrar på mötet i Reykjavik har varit "det måste till gemensamma lösningar".

Österrike och Slovenien har fungerat som transitländer för tiotusentals människor som flyr genom Europa i hopp om en bättre framtid. Nu meddelar Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner att landet kommer att bygga ett staket vid den slovenska gränsen.

– Det handlar om att säkerställa en ordnad och kontrollerad inresa i vårt land, inte om att stänga gränsen, säger hon i en intervju med mediebolaget Oe1.

Kritik från flera håll

Förra veckan fick ministern kritik efter att hon sagt att det är dags för EU att bygga "fortet Europa". Men socialdemokraterna, som sitter i koalition med ministerns konservativa parti, tycks hålla med Mikl-Leitner om att ett staket är en bra idé, enligt nyhetsbyrån AFP.

Från tyskt håll lät inte reaktionerna vänta på sig. Europas kris kan inte lösas med murar och stängsel, anser regeringen.

– Vi kan bara lösa det här om vi, Europa, har samma linje, om vi agerar tillsammans, säger Steffen Seibert, representant för den tyska regeringen, enligt AFP.

Hundratusentals har flytt

Över 700 000 människor har hittills i år korsat Medelhavet för att fly till Europa, enligt FN. Många kommer från länder som Irak, Syrien och Afghanistan och har siktet inställt på norra Europa. EU-landet Ungern har byggt stängsel vid flera av landets gränser, men Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att gränsstaketen är meningslösa eftersom flyktingarna hittar andra vägar in i Europa.