Fakta: Bacillus cereus

Bacillus cereus är en vanlig sporbakterie som lever i jord och vattendrag och finns i små mängder i de flesta råvaror. Även den förökar sig vid kontakt med animaliska livsmedel och kan orsaka matförgiftning.

Källor: Testfakta och Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien

Den kände journalisten och läkaren Michael Mosley, berömd efter sin rapportering om 5:2-dieten, drar en lans för att vara mer noggrann vid uppvärmningen.

Tricket är att innertemperaturen måste upp i 82 grader för att ta kål på skadliga bakterier. Men även om utsidan av maträtten ångar av hetta kan det var tillräckligt kallt inuti för att bakterier ska överleva. Rör om maten så att allt värms jämnt, tipsar Michael Mosley.

Värm inte upp maten mer än en gång, råder han. För varje nedkylning ökar risken att farliga bakterier förökar sig, vilket försvårar eliminering nästa gång maten åker i pannan eller mikron.

Det är särskilt sant för otäckingen Bacillus cereus, en bakterie som trivs i ris och producerar värmetåliga toxiner (gifter) varpå diarré och kräkning kan bli följden. Om man verkligen ska spara risrester ska de in i kylen högst en timme efter tillagning, manar Michael Mosley:

– Annars spelar du sannerligen rysk roulett med din mage.