Bakgrund: Scranton i Pennsylvania

Arbetarstaden Scranton ligger i länet Lackawanna County i nordöstra Pennsylvania. Men sin historia som industri- och kolgruvestad är den ett måste för kampanjande presidentkandidater. Republikanen Donald Trump åkte direkt hit efter att ha utsetts till presidentkandidat på partikonventet i juli. Hillary, Bill och Chelsea Clinton har varit här och talat flera gånger. Hillary Clintons far föddes i Scranton och båda hennes föräldrar ligger begravda här. Vicepresident Joe Biden är född i Scranton och kommer också ofta hit.

Scranton har omkring 78 000 invånare. Cirka 84 procent är vita, 10 procent är spansktalande och drygt 5 procent är svarta. 22 procent lever i fattigdom.

21 procent av befolkningen över 25 år har en examen på högre nivå än gymnasieskola.

I slutet av september hade Lackawanna County drygt 145 000 registrerade väljare, varav cirka 40 000 republikaner och 90 000 demokrater. Sedan november i fjol har Republikanerna ökat med 5 134 medlemmar och Demokraterna tappat 263. Enligt det lokala Republikanska partiet har 3 330 tidigare demokrater gått med i deras parti. Det lokala Demokratiska partiet har inte motsvarande statistik att redovisa men säger att Republikanerna gillar att "ta hand om avhoppare".

Källa: Lackawannas Demokratiska respektive Republikanska parti, US Census Bureau

Fakta: Opinionen i vågmästardelstaterna

Omkring 48 procent av USA:s väljare säger sig i nuläget stödja Demokraternas Hillary Clinton medan omkring 43 procent vill se Republikanernas Donald Trump som president.

För att vinna valet krävs minst 270 så kallade elektorsröster. I nuläget beräknas Clinton ha stöd av 237 och Trump 165. När det gäller 136 elektorsröster anses opinionsläget vara för jämt för att kunna avgöra. Den kandidat som vinner en delstat får i de flesta fall alla dess elektorsröster. I praktiken avgörs därmed valet i några viktiga så kallade vågmästardelstater, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. Så här är läget i dem:

00#0000000DelstatAntal elektorsrösterTrumps stöd i procentClintons stöd i procentFlorida2942,444,8Ohio1843,441,8Pennsylvania2040,846,8Michigan1637,344,3North Carolina1542,445,0Minnesota1040,044,3Wisconsin1038,043,0Colorado938,542,8Nevada641,843,2Iowa642,337,3

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella opinionsmätningar

– Trump är exakt vad landet behöver. Det känns som om den amerikanska drömmen håller på att tas ifrån oss.

Republikanen Cummings suckar och tittar ut över den lilla parken runt tingshuset i centrala Scranton. Nyss var vi på länsförvaltningen på sjätte våningen i huset intill, där Cummings som en av tre folkvalda kommissionärer har sitt kontor. Men eftersom vi ska prata politik ville hon gå ut.

– Folk här har fått nog av politisk korrekthet och löften som inte uppfylls. Ekonomin är förfärlig, varje vecka ser jag hur människor förlorar sina hem. De tvingas välja mellan att betala skatt eller hyra eller kanske att köpa medicin, säger hon argt.

"Inte polerad"

Det var när den ensamstående fyrabarnsmamman Cummings startade sin sjuksköterskeagentur som hon blev medveten om vad hon beskriver som alltför krångliga skatter och en växande statsapparat som ständigt ville ha mer av henne.

– Amerikaner är frihetsälskande och vi vill sköta oss själva. I hjärtat har jag nog alltid varit republikan, även om jag röstade som mina fosterföräldrar när jag var yngre.

Inför valet 2008 engagerade hon sig i Demokrater för John McCain (republikanen som förlorade mot Barack Obama). Hon började tala på kampanjmöten och bildade några år senare en Tea Party-organisation. Nu är hon en av dem som styr i länet Lackawanna County – som anses vara progressivt och där en majoritet röstar på Demokraterna.

– Men många demokrater byter sida, särskilt i år. Det handlar inte enbart om Donald Trump, de vill rädda vårt land från Hillary Clinton, säger hon.

De mer eller mindre rasistiska uttalanden som Trump gjort, bland annat om muslimer och mexikaner, säger hon sig inte ha några problem med.

– Donalds problem är att han inte är politiskt korrekt, ingen polerad politiker. Men han har varit en ikon i USA i många år. Vi vet att han inte är rasist.

Avgörande stater

Dessutom, anser Cummings, kan affärsmannen Trump få saker ur händerna. Han förstår att frihandelsavtal är skadliga för landets arbetare och att småföretagare inte har råd att anställa om de även tvingas betala för sjukförsäkringar. Hon får något tvivlande i ansiktet när hon får höra att många i Europa räds Trump eller fnissar åt hans uttalanden.

– Verkligheten är mörk, det här är vår sista chans. Obama står inte upp för oss, han ber om ursäkt för oss. Och Clinton kommer att vara likadan, säger hon och fingrar på sitt guldkors runt halsen.

Men på lokal nivå i är det inte så stor skillnad mellan partierna, tillstår Laureen Cummings. Samarbetet med de demokratiska kommissionärerna flyter fint, de tre är oftast överens om jobbskapande reformer och insatser mot brottsligheten.

Hennes berättelse är både unik och typisk för vågmästarstaten Pennsylvania, där det står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Det är här och i andra folkrika vågmästarstater som Ohio och Florida som presidentvalet den 8 november kommer att avgöras. Både Donald Trump och Hillary Clinton vet att de inte kan påverka utgången i "säkra" demokratiska fästen som New York och Kalifornien eller i republikanska stater som Texas och Alabama. Men i vågmästarstaterna kampanjar de.

I hetluften

På Hillary Clintons lokala högkvarter, på andra sidan den lummiga parken, intygar Demokraternas lokala partiordförande Chris Patrick att Pennsylvania och industristaden Scranton är i hetluften. Familjen Clinton älskar att komma hit, här är de sig själva, påstår han. Men väljarna är inte så lättflirtade.

– Det finns många flera demokrater i Pennsylvania, men republikanerna här har en förmåga att bli valda. . . Ofta är det lokala val och frågor som styr om någon stödjer ett visst parti ett visst år.

Själv är han en helhjärtad Clintonanhängare, men när han ska beskriva hur Scrantonborna känner för valrörelsen håller han för näsan.

– De är inte entusiastiska över någon av kandidaterna. Det svåra blir att få dem att gå och rösta.

På Lackawannas Republikanska parti, med kontor på gatan intill, är tongångarna mer optimistiska.

– Vi har sett en historisk ökning av registrerade republikaner i år. Särskilt här i kol- och stålbältet förstår många att Trump står för förändring och nya jobb, säger ordföranden Lance Stange.