Fakta: Polisens rätt att skjuta

Förutom rätten att skjuta i nödvärn kan poliser även skjuta med så kallad laga befogenhet.

Om poliserna i Trollhättan sett 21-åringen på håll, om de varit i stort sett 100 procent säkra på att han var gärningsmannen och om de ansett att han fortfarande utgjorde en fara för andra skulle de ha haft rätt att skjuta honom med laga befogenhet. Men bara om skottet ansågs omedelbart nödvändigt.

I efterhand skulle åklagare då ha prövat om skottet var försvarligt, om det var den absolut sista utvägen och om det inte gick att vänta med att avlossa det.

Svensk polis skjuter i stort sett alltid i nödvärn – på kort avstånd och med kort tid från det att man känner sig allvarligt hotad till det att skottet avlossas.

Professor Johannes Knutsson vid polishögskolan i Oslo anser att de svenska reglerna om laga befogenhet är så komplicerade att ingen polis i praktiken vågar använda dem. Han vill att reglerna ska förenklas så att poliser ska våga skjuta tidigare och därmed få större kontroll över var de placerar skottet.

Fakta: Dödande polisskott 2013–2015

Oktober 2015, Trollhättan: En 21-årig svärdbeväpnad man går in på en skola och hugger ner flera personer. Två dör och två skadas. 21-åringen dör när polisen skjuter honom i bröstkorgen.

Januari 2015, Gällstad, Ulricehamn: En man i 35-årsåldern fortsätter en knivattack på en kvinna trots att polis anlänt. Pepparsprej och batongslag hjälper inte. Mannen skjuts i buken. Han dör på sjukhus.

Juni 2014, Alafors, Ale: Efter larm om skottlossning angrips polis av två män med tillhyggen. Efter flera varningsskott skjuts en yxbeväpnad 41-åring och dör.

April 2014, Uppsala: En 34-årig man, misstänkt för kvinnomisshandel, släpps ur arresten, åker till släktingar och hotar dem. När polis kommer rusar han mot dem med två höjda knivar. Efter ett varningskott skjuts mannen i benet, går ner på knä och ska sprayas med pepparspray men hoppar upp med höjd kniv. Han skjuts då i huvudet.

Mars 2014, Partille: En 65-årig kniv- och spjutbeväpnad man ska gripas i sin lägenhet. Där går han till attack mot poliserna och skjuts.

November 2013, Hagfors: En man på ett flyktingboende uppträder aggressivt och slår en annan man i huvudet. När polis anländer springer han mot dem med höjd kniv. Två skott avlossas och mannen dör.

Juli 2013, Varberg: En psykiskt sjuk 24-årig har knivdödat en äldre kvinna och skadat två. Han påträffas av polis, vägrar släppa kniven och går mot polismännen. Den närmast stående avlossar flera skott. Mannen dör på sjukhus.

Maj 2013, Husby, Stockholm: En 69-årig knivbeväpnad man uppfattas som ett hot mot hustrun. Piketpolis går in i parets lägenhet. De använder pepparspray, distraktionsgranater och skjuter i golvet för att mannen ska släppa kniven. När han rör sig mot poliserna skjuts han från några meters håll i huvudet.

Januari 2013, Södertälje: Vid ett rån riktar en av rånarna ett automatvapen – som senare visar sig vara falskt – mot polis som då skjuter. Mannen träffas i huvudet och avlider på sjukhus.

Fakta: Antalet dödsskjutna av polis

2015: 2 (januari–oktober)

2014: 3

2013: 4

2012: 0

2011: 1

2010: 0

2009: 1

2008: 0

2007: 0

2006: 1

2005: 1

2004: 1

2003: 1

2002: 1

2001: 1

2000: 2

Verkanseld (tillfällen då polisen skjutit mot fordon eller person. Varningsskott ej inräknade):

2014: 25

2013: 13

2012: 17

2011: 29

2010: 13

2009: 11

2008: 20

2007: 10

2006: 8

2005: 9

2004: 16

2003: 11

Källa: Polisen

I Sverige skjuts i snitt en person om året till döds av polis. När det skedde fyra dödsskjutningar 2013, tre under 2014 och en i början av året ledde det till ett kraftigt ifrågasättande.

Vissa drog långtgående slutsatser om vad ökningen berodde på. En teori var att en föryngring inom poliskåren medfört en lägre kompetens.

Efter skolattacken i Trollhättan har tongångarna varit helt andra. Polisen hyllas för sin kompetens och för att de genom att skjuta 21-åringen i nedre delen av bröstkorgen hindrade honom från att mörda fler.

– Jag tror att kritiken uteblivit för att det här skedde på en skola och för att barn blivit utsatta. Man har skjutit för att rädda andra och inte bara sig själv, säger Martin Lundin vid Nationella operativa avdelningen (tidigare Rikskriminalpolisen).

Farligt korta avstånd

Men hade polisen kunnat lösa situationen utan att gärningsmannen dog?

Det som är känt om händelsen är att den svärdbeväpnade 21-åringen kom ner för en trappa och ska ha gjort ett utfall mot poliserna som då sköt i nödvärn – alltså för att inte själva skadas eller dö.

Martin Lundin kommenterar inte det enskilda fallet utan uttalar sig generellt.

– Att rusa fem till tio meter tar nästan ingen tid alls och når gärningsmannen fram så är stickvapen på nära håll farligare än ett skjutvapen. Polisens niomillimeterskulor kan expandera till elva–tolv millimeter. Ett flera centimeter brett knivblad kan på ett enda hugg göra att du dör omedelbart, säger Martin Lundin.

Att stickvapen är så farliga gör att polisen när avstånden är korta inte skjuter mot benen eftersom de är svåra att träffa på en person som rör sig. Att skjuta mot bålen är säkrare.

– Om det är ett kort avstånd till en knivbeväpnad gärningsman som rör sig mot poliserna, då är tiden väldigt knapp. Då måste man skjuta på ett sätt som gör att man är säker på att träffa, säger Martin Lundin.

Exakt hur skottet träffar utgör skillnaden mellan liv och död.

Professor Johannes Knutsson som studerat tidigare skjutningar säger:

– Väldigt många av de här skotten skjuts på så nära håll att tiden för olika överväganden är ytterst minimal.

Alla polisskott utreds

Det dödande skottet i Trollhättan utreds, som brukligt är, av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

– Vi ska kontrollera att allt gått rätt till enligt de bestämmelser som finns, säger åklagare Lena Kastlund.

Åklagarens uppgift är att utreda om det dödande skottet skett i nödvärn och om det varit "uppenbart oförsvarligt" eller inte.