Fakta: Flög in 18 kilo kokain

Under 2016 har två fall av insmuggling via flygtrafik uppdagats i Skåne. I slutet av mars slog polisen till sedan ett sportflygplan landat på ett litet flygfält utanför Landskrona. Ombord hittades 18 kilo kokain och sedan dess har fyra män suttit anhållna misstänka för grov narkotikasmuggling. Åtal har ännu inte väckts mot männen.

I veckan greps tre män misstänka för att ha smugglat in över 500 000 cigaretter till Bivaröds nedlagda flygfält strax utanför Knislinge, drygt två mil norr om Kristianstad. Trion häktades på fredagen.

Bivaröds flygfält norr om Kristianstad har varit nedlagt i flera år, men i tisdags kväll landade ett propellerplan på fältet. Polisen slog till och nu har tre män häktats misstänkta för att ha smugglat in över en halv miljon cigaretter, rapporterar Kristianstadsbladet.

Det är det andra kända fallet av flygsmuggling i Skåne i år. Sedan i mars sitter fyra män häktade, misstänka för att ha flugit in 18 kilo kokain till en mindre flygplats utanför Landskrona.

– Vi vet ju inte, det kan finnas fler fall, men vi tror inte att det smugglas dagligen på det här sättet, säger Michael Nelander, chef för tullens brottsbekämpning i Skåne, till TT.

Tullverket håller sitt fokus på Öresundsbron och färjelägen, smugglarnas normala väg in i södra Sverige.

– Vi måste hela tiden jobba på att vara på rätt plats och vid rätt tidpunkt. Och då är ju inte vi vid små flygplatser eller som i det här fallet en nedlagd flygplats, säger Michael Nelander.

För att kunna slå till mot smuggling via flygtrafik behöver tullen underrättelseinformation i förväg eller tips och iakttagelser från allmänheten, menar Nelander.