Fakta: Obamas tal

Obamas tal kretsade kring större frågor som tillståndet för USA:s ekonomi, där presidenten ville ge en positiv bild i kontrast till Republikanernas beskrivning. Dessutom talade presidenten om hur landet ska ta sig an hotet från terrorgrupper, klimatförändringarna och om det polariserade politiska klimatet.

"USA har gått igenom stora förändringar förut, krig och depression, inflödet av migranter, arbetare som slåss för rättvisa villkor, rörelser för att utvidga civila rättigheter. Varje gång har det funnits de som sagt åt oss att frukta framtiden", sade Obama i ett försök att inge hopp till desillusionerade amerikaner.

"Varje gång har vi överkommit rädslorna", tillade han.

Obama nämnde också ett antal konkreta saker han hoppas åstadkomma under sitt sista år som president: Stänga Guantanamo-fängelset, få igenom reformer av rättsystemet, ta itu med ett stigande missbruk av förskrivna läkemedel, godkänna användandet av militärt våld mot IS och lyfta USA:s embargo mot Kuba.

Källa: AFP, BBC

– Det var ett väldigt ovanligt State of the union, säger Jeff Shesol, tidigare talskrivare åt president Bill Clinton och numera verksam inom West Wing Writers, en USA-baserad firma som arbetar med strategisk kommunikation, till TT.

Han pekar på att Obama i år lade "the laundry list", uppradandet av det ena politiska förslaget efter det andra, åt sidan.

Känsloladdat

– I stället försökte han säga något verkligt meningsfullt och utmana landet på ett antal områden, säger Shesol.

Han överraskades av att Obama talade så pass länge och öppet om det politiska klimatet i USA, som ofta varit förgiftat och lett till blockeringar i ett partisplittrat Washington, och där presidenten även medgav sitt eget ansvar.

– Han talade om det på ett väldigt känsloladdat vis och det förvånade mig, säger Shesol.

Samtidigt var det tydligt att Obama – trots att han inte nämnde några namn – riktade kritiken om det politiska klimatet mot Republikanerna och partiets presidentaspiranter.

Kritisk

– Att nämna namn hade varit ofint. Men det var klart riktat mot det vi hör i valkampanjerna nu, det gynnar inte USA framåt, säger USA-forskaren Frida Stranne, knuten till högskolan i Halmstad och Uppsala universitet.

Obama ägnade även en stor del av sitt tal åt att ge en mer positiv bild av det ekonomiska och säkerhetspolitiska läget i landet.

– Han var skicklig i att förmedla en annan bild än den vi hör från republikanerna, att USA är på väg att gå under, att landet är svagt och håller på att kollapsa, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala Universitet.

Stor tyngd

Presidentens skyldighet att meddela kongressen om tillståndet i landet – "the state of the union" – står inskriven i den amerikanska konstitutionen. Tidigare gjordes det i brevform, men med tv-mediets framväxt under 1900-talet inleddes traditionen med direktsända tal.

– Talet har en väldigt stor politisk tyngd. Det nagelfars i detalj, konstaterar Dag Blanck.

Vanligtvis brukar presidenterna lägga fram sin politiska agenda för det kommande året, konstaterar han.

– Det som var ovanligt med Obamas tal var att det var tillbakablickande på den egna presidentperioden, men också framåtblickande på ett generellt, filosofiskt sätt. Det var ett sorts intellektuellt testamente.