Fakta: Terror i Frankrike

Fredagskvällens händelser i Paris är de senaste i raden av terrorattentat på fransk mark:

19 mars 2012: Mohammed Merah, en ung fransk-algerisk radikaliserad islamist stormade en judisk skola i Toulouse och mördade tre barn och en rabbin.

7 januari 2015: Tolv personer dödades och elva skadades när bröderna Said och Cherif Kouachi attackerade satirtidskriften Charlie Hebdos redaktion och öppnade eld.

9 januari 2015: Amedy Coulibaly tog 16 personer som gisslan i en judisk mataffär och krävde att gärningsmännen från attacken mot Charlie Hebdo skulle släppas fria. Han dödade fyra ur gisslan och sköt också ihjäl en polis. Samtliga tre gärningsmän dödades av polisen i samband med ingripanden efter dåden.

21 augusti 2015: Två personer skadades allvarligt när en man öppnade eld på ett tåg mellan Amsterdam och Paris.

Fakta: Terrorattackerna i Paris

Åklagaren François Molins uppger att attackerna skedde på sex olika platser i Paris och att minst 120 människor dödats.

Vid Stade de France, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll tros tre personer ha dödats. Det är ännu inte bekräftat om det rör sig om angriparna. Attacken mot stadion uppges ha varit en självmordsattack. Frankrikes president François Hollande befann sig på stadion när attacken ägde rum.

Gisslan togs samtidigt i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal höll en konsert. Ett hundratal personer uppges ha dödats vid konserten.

Vid Rue de Charonne har 18 personer dödats.

Vid Boulevard Voltaire har en person dödats.

Vid Rue de la fontaine au roi har fem personer dödats.

Vid Rue Alibert är 14 personer dödade och många är allvarligt skadade.

Källa: AFP, Reuters, The Guardian

Fakta: Undantagstillstånd

Ett undantagstillstånd är en situation då myndigheter i ett land eller i ett område kan tillgripa extraordinära maktbefogenheter. Det kan införas vid krig, men också vid inre oroligheter och katastrofer.

Generellt ger ett undantagstillstånd en regering extra befogenheter att förbjuda folksamlingar och att gripa misstänkta utan formella anklagelser. Även armén kan sättas in för att upprätta lag och ordning. Det kan innebära att polisen har rätt att beslagta vapen ta del av brev, telefonsamtal, böcker och annan kommunikation som kan misstänkas uppmana eller bidra till oroligheter och medier kan censureras.

Regeringen kan också beordra utländska medborgare att lämna landet, alternativt förbjuda personer som misstänks för att bidra till oroligheter att lämna landet.

Undantagstillstånd innebär också ofta utegångsförbud.

Källa UD och NE

– Vi har uppgifter om att en svensk har avlidit i attacken och att en svensk är skottskadad. Men uppgifterna är ännu inte bekräftade. Vår ambassad står i kontakt med franska myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s pressjour till TT.

Paris skakades under fredagskvällen av en serie attacker, av allt att döma samordnade. Attackerna riktade sig mot platser där många människor var samlade, ett konserthus, en fortbollsarena, barer och restauranger.

Sprängde sig själva

Minst 120 människor dödades enligt preliminära uppgifter. Åklagaren François Molins sade att fem av gärningsmännen hade "neutraliserats", och att fler kunde befinna sig på fri fot.

Senare under natten kom uppgifter om att totalt åtta terrorister dödats, av vilka sju sprängde sig själva i luften. Fyra angripare ska ha dödats vid konserthuset Le Bataclan, tre av dem utlöste sina bälten med sprängmedel. Tre ska ha dödats i självmordsdåd nära nationalarenan och den åttonde på en gata i östra Paris.

President François Hollande Hollande samlade regeringen till ett krismöte. Vid midnatt meddelade han att undantagstillstånd för hela landet var utlyst och gränserna stängts.

– Detta är en terrorattack av icke tidigare skådat slag, slog Hollande fast i ett tv-tal.

Senare talade han utanför konserthuset och lovade ett "skoningslöst" franskt svar på terrordåden.

Oklart motiv

Motivet till dåden är fortsatt oklar. Ett vittne som fanns inne i konserthuset uppger för AFP att en av angriparna hade yttrat sig om Frankrikes roll i Syrienkonflikten. "Det är Hollandes fel", ska han ha sagt.

De flesta som miste livet fanns i konserthuset Le Bataclan, där ett stort antal personer togs som gisslan.

Det är en av Paris mest kända scenställen där större nationella och internationella artister uppträder. Fredagskvällens program var rockbanden White Miles och Eagles of Death Metal och många av besökarna var unga.

Radiojournalisten Julian Pearce var där när terroristerna urskillningslöst sköt ihjäl unga människor.

– Jag såg åtminstone 20 personer dödas och skadas. Det var ett blodbad. Ett blodbad. De sköt konstant under nästan 15 minuter, sade han till CNN.

En massaker

Flera flydde upp på konserthusets tak, berättade Parisbon Salvatore Lecause, vars kamrat var bland dem.

– Min vän sms:ade precis och berättade att de har lyckats ta sig upp på taket och är säkra nu, sade han till TT.

Enligt kamraten ska skottlossning ha pågått under en längre tid, runt 20 minuter.

– Det måste ha varit en massaker där inne.

Vid ettiden kom uppgifter om att gisslandramat var över, sedan polisen stormat byggnaden.

Frankrikes president François Hollande satt på hedersläktaren på fotbollsarenan Stade de France där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch, när självmordsbombare slog till utanför.