Bakgrund: Konflikten i Sydsudan

Sydsudan blev självständigt från Sudan 2011. För att delningen överhuvudtaget skulle kunna förverkligas beslutade ledningarna i norr och söder att lägga en rad olösta konflikter på is och fortsätta förhandlingarna efter självständigheten. Det dröjde dock inte länge förrän strider återigen blossade upp, bland annat angående den lukrativa rätten till oljan i gränstrakterna.

2013 utvecklades maktkampen inom regeringen och gammal rivalitet mellan de två största folkgrupperna dinka och nuer till inbördeskrig. Miljontals människor drevs på flykt och all ekonomisk och social utveckling stannade av. Massmord, våldtäkter, utomrättsliga avrättningar och tvångsrekrytering av tusentals barnsoldater blev vardagsmat. Statschefen Salva Kiir är dinka och hans främste rival, den före detta vicepresidenten Riek Machar, är nuer.

Sommaren 2014 varnade FN för den värsta matbristen i världen och omvärlden började tappa tålamodet med de sydsudanesiska ledarna. Inför hot om FN-sanktioner skrev ledarna i augusti 2015 under ett fredsavtal. Försoningsarbetet har dock gått i stå och på flera håll har striderna fortsatt. Andra folkgrupper ser sig inte omfattas av fredsavtalet och har fortsatt att strida.

Mer än 200 000 flyktingar har tagit sig till Uganda respektive Sudan. 300 000 har tagit sig till Etiopien och 50 000 har tagit sig över gränsen till Kenya. I Adjumani i norra Uganda registrerades fram till den 10 mars i år 13 535 flyktingar, jämfört med 22 711 under hela 2015.

Källa: Landguiden och Lutheran World Federation

Både presidenten Salva Kiir och hans vicepresident, rebelledaren och rivalen Riek Machar, befann sig inne i byggnaden när eldgivningen startade i fredags, bara några få timmar innan det krigshärjade landets femårsdag inleddes. Enligt uppgifter till AFP från rebellsidan har fler än 150 soldater har mist livet.

al-Jazira rapporterar att ingen har tagit på sig skulden för angreppen, som enligt mediebolagets medarbetare i John Hendren pågick under lång tid. BBC News rapporterar att striderna startade sedan Kiirs och Machars livvaktsstyrkor börjat beskjuta varandra. Enligt Reuters pågick de både utanför presidentpalatset och i en arméförläggning.

– Vi förväntar oss ett större antal dödsoffer eftersom de båda enheterna ur presidenternas garden var i full strid i går, säger Roman Nyarji, talesman rebelledaren Machar till AFP.

Dödstal kan stiga

Vid en tidigare uppräkning av offren sades 35 av 115 dödade höra till Machars SLMP-IO-styrkor medan 80 var regeringssoldater, rapporterar Reuters med hänvisning till Nyarji.

Regeringen har inte kommenterat situationen i Juba, som enligt ett vittne på lördagen beskrivs som lugn men spänd.

Sydsudan har ställt in allt femårsfirande för att spara pengar, men våldsutbrottet är ännu en påminnelse om att inbördeskriget, som plågat Sydsudan sedan december 2013, fortsätter.

Avtal har inte hjälpt

Kriget startade sedan Kiir sparkat hela regeringen inklusive vicepresidenten Riek Machar. Den senare har därefter återinsatts som vicepresident, men trots flera överenskommelser om vapenvila har våldsamheterna fortsatt.

I torsdags dödades fem soldater när strider bröt ut vid en vägspärr i Juba mellan styrkor som är trogna Machar och de som är lojala med Kiir. Såväl presidenten som vicepresidenten har fördömt händelsen och manat till lugn.

Striderna i torsdags och i fredags är de första större utbrotten av våld i Juba sedan Machar återvände till huvudstaden i april efter att ha blivit återinsatt som vicepresident.