Fakta: Dödligt våld i amerikanska storstäder

Under första halvåret i år dödades 2 801 personer i amerikanska storstäder, en ökning från 2 435 under samma period förra året.

Den största procentuella ökningen (plus 712 procent) står Orlando i Florida för. Även bortsett från masskjutningen på nattklubben Pulse i juni i år, där 49 personer dödades, har det dödliga våldet mer än fördubblats i Orlando.

I Chicago beräknas våldsamheterna ha ökat med 50 procent under det första halvåret 2016.

Även i städer som Las Vegas i Nevada, Boston i Massachusetts, Arlington i Texas, San José i Kalifornien och Louisville i Kentucky samt i Washingtonförorten Prince George's County har det dödliga våldet ökat rejält, men antalet mord är betydligt lägre än i Chicago.

Fakta: Major Cities Chiefs Association, The Washington Post.

– Visa mig en man som inte har något hopp. . . jag visar en man som är villig att greppa en pistol, sade Johnson till tidningen Chicago Tribune efter långhelgen Labor Day då 65 personer sköts, varav 13 dödades.

– Det här är inte ett polisproblem, det är ett samhällsproblem.

Ljusvakor

Polisen misstänker att de senaste skjutningarna rör sig om hämnduppgörelser i samband med gängbråk. De cirka 500 morden är med råge fler än fjolårets 473 under hela året. Hittills i år har cirka 6 000 illegala vapen beslagtagits. I Chicago har ljusvakor, bönestunder och konserter efter mord blivit en del av gatubilden, rapporterar amerikanska medier. Bedömare fruktar att antalet mord är på väg mot 1990-talets rekordnivåer, då cirka 900 personer mördades årligen.

Just Chicago är en av 26 större städer i USA där polismyndigheterna rapporterar att antalet mord ökar, enligt tidningen The Washington Post. Andra våldsdrabbade städer är bland andra Orlando i Florida, Arlington i Texas och San José i Kalifornien. New York däremot rapporterade fem procent lägre brottslighet under sommarmånaderna, jämfört med i fjol, skriver nyhetsbyrån AFP.

Färre mord

De drabbade städerna anses dock vara ett undantag. I USA i stort har mordstatistiken minskat i decennier. Enligt den senaste nationella statistiken från 2013 mördades 16 121 personer i landet, eller 5,1 per 100 000 invånare, enligt folkhälsomyndigheten CDC. Motsvarande siffra i början av 1990-talet var över 9 personer per 100 000 invånare, enligt Death Penalty Information Center som för årlig statistik.

Det ökade våldet i vissa städer skuggar dock den pågående presidentvalskampanjen. Både Demokraternas Hillary Clinton och Republikanernas Donald Trump har lovat att göra utsatta statsdelare säkrare.