Minst 71 människor har mist livet under den senaste veckans skyfall i Indien. Nu sätts flygvapnet och armén in för att undsätta människor i den södra delstaten Tamil Nadu som efter det ihållande regnandet nu plågas av översvämningar.

Militärens helikoptrar har släppt ner mat och dricksvatten till de värst drabbade områdena. I delstatens huvudstad Chennai har skolor och företag tvingats hålla stängt. Tv-bilder visar hur familjer använder sig av kanoter för att ta sig fram i det midjehöga vattnet.

Enligt delstatens chefsminister Jayalalithaa Jayaram arbetar regeringen "dag och natt" för att hjälpa de drabbade. Hon viftar bort den kritik som anser att myndigheterna inte varit tillräckligt förberedda.

– Regnet som skulle ha kommit under hela monsunperioden kom under några få dagar. Inga förberedelser hade kunnat stoppa skadorna och i de områden som drabbats har räddningsarbetet och återuppbyggnaden omedelbart startat, säger hon.

Varje år leder monsunregnen till översvämningar i landet och tidigare i år dog ett dussintal människor i den nordöstra delstaten Assam. På Sri Lanka har översvämningarna drabbat 58 000 människor och minst en person har dödats.