Fakta: Nästa möte den 21 april

Beslutet om att sänka styrräntan till rekordlåga –0,40 procent, utöka stödköpsprogrammet med 20 miljarder euro per månad till 80 miljarder och lansera ett nytt program för långfristiga lån meddelades den 10 mars.

Nästa penningpolitiska möte i ECB är planerat till den 21 april. Inför det har bland annat "helikopter-pengar" från ECB direkt till hushåll och företag i utvalda delar av eurozonens ekonomi diskuterats men avvisats av flera ECB-ledamöter.

Det fanns bland annat ledamöter som ville se avgiftslättnader för långivare som drabbas av negativa räntor på sina insättningar i ECB, men de blev överkörda.

Bland dissidenterna, som ville stoppa ECB-chefen Mario Draghis senaste omgång stimulanser, fanns bland annat Jens Weidmann, chef för den tyska centralbanken Bundesbank, och den holländska centralbankschefen Klaas Knot, rapporterar Financial Times.

Inom direktionen framfördes bland annat kritik mot beslutet att lansera nya långfristiga likviditetslån med subventionerad ränta till banker.

Enligt Nordeas chefsanalytiker Holger Sandte kan man dock se protokollet som en bekräftelse av att ECB-direktionen i stort har en fortsatt "duvaktig" inställning till penningpolitiken och kan komma med fler stimulanser.

Han pekar bland annat på uttalanden efter mötet från ledande företrädare som Peter Praet och Vítor Constâncio, som på torsdagen sade:

– ECB kommer fortsätta göra vad som krävs för att uppnå sitt mål om prisstabilitet.