Överlevnadstips

1Innan skogspromenaden.

Säg till någon att du ska till skogen och hur länge du beräknar att vara borta. Meddela även om det är så att du byter vandringssträcka. 

2. Extra kläder, kompass, karta och macka.

Det är bra ha med sig en extra tröja och långbyxor eftersom vädret växlar på natten. Sedan är det bra att ha något att äta, som en macka, karamell eller något sockerrikt, så blodsockret håller sig uppe. Ät de växter som du bara känner till, annars undvik att äta några växter. Karta och kompass är också bra att ha med.

3. Vatten.

Drick vatten två tre timmar innan du beger dig ut. Det är den tiden det tar för kroppen att ta upp det. I skogen är all rinnande vatten drickbart, till exempel från bäck. Ju kallare desto renare är vattnet. 

4. Morakniv och cigarettändare.

Skippa tändstickorna och ta med dig en tändare, så att du kan göra upp en brasa om det behövs. En kniv är bra att ha om du behöver bygga en koja av exempelvis granris. 

5. Visselpipa.

Det är bättre att använda en visselpipa, än att du börjar skrika. Du blir hes och skrämmer upp dig själv. Risken att du börjar hyperventilera är större också om du skriker. 

6. Ta det lugnt.

Stanna kvar på samma ställe, tänk efter vad du ska göra och planera på hur du ska hitta tillbka. Försök orientera dig. 

7. En enkel nödsignal.

Ställ några grenar mot ett träd eller tre grenar på en stig. En liten brasa fungerar också bra. Men gör upp eld där det inte så torrt. Ett annat knep är att lägga granris på elden, då bildas rök och du blir lättare att hitta.

8. Krama ett träd.

För ett barn innebär det trygghet och får dem att stanna kvar på samma ställe. 

9. Larma.

Ring polisen så fort du tror att du har gått vilse. Hellre för tidigt än för sent. 

KÄLLA: Harry Sepp, överlevnadsexpert. 

Det är lätt att gå vilse och något som den mest erfarne scouten kan råka ut för. 

– Jag har själv gått vilse och det är inte roligt. Men så länge du behåller lugnet brukar det ordna sig, säger Harry Sepp som tidigare var Civilförbundets överlevnadsexpert. 

Innan du beger dig ut till skogen ska du vara förberedd på att du kan gå vilse. Därför ska du se till att du har druckit ordentligt med vatten och ätit en bra måltid innan skogsvandringen. 

– Sedan är det bra att du talar om vart du ska och hur länge du beräknar att vara borta, säger Harry Sepp. 

►LÄS MER:  Hitta mat i skogen

– Ta med dig en visselpipa. För om du går vilse är det lätt att börja skrika, vilket leder till att du skrämmer upp dig själv. 

Oavsett vad det är för årstid så handlar det om att bygga kroppens behov om du går vilse. 

– Det är mat, vatten värme och sömn. Men det viktigaste är att du behåller lugnet och försöker tänka. Att drabbas av panik kan vara det farligaste för dig, säger han och fortsätter: 

– Går du vilse, så stanna kvar på samma ställe, försök orientera dig och planera vad du ska göra. 

Några direkta faror i skogen? 

– Nej, djuren är mer rädda för dig. Men om du skulle träffa på en björn, ska du ta det lugnt. Du ska backa försiktig och hålla ögonkontakt med björnen. Det sista du ska göra är att väcka björnens jaktinstinkter och därför ska du inte springa.

Samtidigt poängterar Harry Sepp att mobilen är det bästa verktyget. 

– Ring polisen så fort du märker att du har gått vilse, vänta inte speciellt om du har barn med dig. Mobilen är bra på det sättet att polisen kan pejla in var du finns. fallen av långvarig försvinnande har minskat dramatiskt sedan mobilen kom in i bilden. 

►LÄS MER:  3-åriga Karina överlevde i vildmarken i 11 dagar