Fakta: Valresultat

De 350 ledamöterna i det spanska parlamentets underhus (kongressen) avvisade den 2 respektive 4 mars socialistledaren Pedro Sánchez som regeringsbildare.

I den andra omröstningen röstade 219 ledamöter nej till regeringsalternativet PSOE och Ciudadanos och 131 ledamöter ja.

För egen majoritet krävs minst 176 platser. Inget av de fyra ledande partierna är tillräckligt stort för att kunna regera själv.

I valet den 20 december fick högerpartiet Partido Popular (PP) 123 mandat, socialistpartiet Partido Socialista Obrero Español (PSOE) 90 mandat, vänsterpartiet Podemos 69 mandat och mittenhögerpartiet Ciudadanos 40 mandat.

Därtill kommer mandat till mindre partier, till exempel katalanska, baskiska och kanariska nationalister.

Två gånger i veckan röstade parlamentet nej till en regeringspakt mellan socialisterna PSOE och mittenhöger partiet Ciudadanos. Det var första gången i Spaniens moderna demokrati som det hänt.

Trots de dubbla nederlagen är det fortfarande svårt att komma runt Sánchez. Det dras i honom från höger och vänster.

Konservativa PP vill se PSOE i en storkoalition för att säkra dels en stabil regering, dels garantera den spanska enheten; historisk fiendskap hindrar inte de två största partierna från att vara överens om att Katalonien inte får bli ett självständigt land.

Klockan tickar

Efter veckans hätska och irriterade omröstningsdebatter upprepar nu tillförordnade premiärminister Mariano Rajoy (PP) en inbjudan till PSOE att förhandla.

– Om det inte blir en storkoalition så låt åtminstone de som vann valet (PP) regera, sade han vid ett partimöte på lördagen.

Samtidigt tjatar nya vänsterpartiet Podemos på PSOE om att bilda en "progressiv vänsterregering" och stoppa det korruptionsanfrätta PP en gång för alla.

Men PSOE vägrar att acceptera Podemos krav på att Katalonien ska få folkomrösta om självständighet.

Om ingen regeringsbildare kan utses senast den 2 maj väntar nyval, sannolikt den 26 juni.

Träffar kungen

– Till slut ankommer det på vem som har minst respektive mest att tjäna på ett extraval, säger Niklas Bremberg, statsvetare och Spanienexpert på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Han bedömer att Podemos är det parti som är minst emot ett nyval:

– Den långsiktiga strategin för Podemos är ju att ta över PSOE:s roll som det stora vänsterpartiet.

Opinionsmätningarna efter valet den 20 december visar inte på några större rörelser i väljarkåren. Blir det nyval – som alltså mycket väl kan resultera i status quo – lär en ny regering vara på plats tidigast i september.

– Men marknaden har hittills inte reagerat särskilt mycket på att Spanien inte har en regering och kanske inte får det på närmare ett år, säger Niklas Bremberg.

Parlamentets talman träffar kung Felipe VI på måndag för att lägga upp en ny samtalsrunda med partierna. Jakten på en fungerande regeringspakt fortsätter.